Indianenhuisjes in de Amazone

Voor Columbus leefden er miljoenen mensen in de Amazone

Indianenhuisjes in de AmazoneUit  een nieuw onderzoek blijkt dat er tijdens de Middeleeuwen in het Amazonegebied miljoenen mensen hebben geleefd. Volgens een internationaal team van onderzoekers woonden er ten tijde van de Europeaanse aankomst (1492) tussen de acht en vijftig miljoen mensen in het regenwoud.

Geweld en ziektes door Europese ontdekkingsreizigers

Volgens de onderzoekers, die hun onderzoek publiceerden in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences stierf een groot deel van de oorspronkelijke bevolking door het geweld en de ziektes die de Europese ontdekkingsreizigers met zich meebrachten. De sporen van de dorpen en steden werden weer opgeslokt door het regenwoud.

Vruchtbare gebieden

De onderzoekers baseerden hun bevindingen p de weinig overgebleven overblijfselen van de oude beschavingen. Bijvoorbeeld de donkere vruchtbare gronden die overblijfselen zijn van landbouwgebieden of afvalplekken. Deze terra preta beslaat ongeveer 150.000 vierkante kilometer van het regenwoud.

Oude historische documenten

Dit beeld komt overeen met sommige historische documenten waar ook geschreven wordt over grote steden in de Amazone. Zo schreef de Spaanse missionaris Gaspar de Carvajal die in 1542 in zijn dagboek: ‘Er was één stad die zich uitstrekte over 25 kilometer en tussen de huizen bevond zich nauwelijks ruimte. Voorheen werden deze documenten als mythes bestempeld, maar wellicht zit er toch een kern van waarheid in.  

Totaal ander beeld

Volgens hoofdonderzoeker Charles Clement van het Instituto Nacional de Pesquisas da Amazonia roept het woord Amazone tegenwoordig het beeld op van dichte regenwouden, exotische flora en fauna en snelle ontbossing. Een gebied waar weinig mensen leven.  ‘Het idee dat de Amazone vroeger een dichtbevolkt gebied was staat in schril contrast met het beeld dat geschetst wordt door de populaire en wetenschappelijke media’.

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's