Zwaard

Het gevonden zwaard

Pau Sureda et al. / Elsevier.

Volledig intact zwaard uit de bronstijd gevonden op Mallorca

In de gemeente Puigpunyent op het Spaanse eiland Mallorca is een 3.200 jaar oud, volledig intact bronzen zwaard gevonden. Het zwaard is gevonden bij de ruïne van een zogenoemde Talaiot, een specifiek soort stenen bouwwerk dat alleen voorkomt op Mallorca en het nabijgelegen eiland Minorca. Volgens de archeologen is de vondst zeer zeldzaam, aangezien er pas negentien van dit soort zwaarden gevonden zijn, waarvan er van de meeste bovendien slechts kleine delen over zijn.

Het zwaard is al in september 2019 ontdekt, maar de vondst is pas recent bekendgemaakt. Eerst hebben wetenschappers namelijk grondig onderzoek verricht naar het wapen. Hieruit bleek dat het gaat om een ceremonieel wapen; aangezien het blad niet verstevigd was (zoals dat bij andere zwaarden uit deze periode wel het geval is) en niet aangescherpt. Het was dus niet bestemd om daadwerkelijk mee te vechten.

Bronstijd zwaard

Close-ups

Pau Sureda et al. / Elsevier.Zeer onverwachte vondst

“Dit was een ontzettend grote verrassing”, vertelt een van de archeologen verantwoordelijk voor de vondst, Jaume Deya, in een interview de Daily Mail. “We verwachtten hier niets meer te vinden, aangezien het archeologisch onderzoek al voltooid was.” Het archeologisch team was druk bezig voorbereidingen te treffen om van de Talaiot een museum te maken. Toen twee archeologen hierbij een stuk steen verplaatsten, ontdekten ze bij toeval het zwaard.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


De Talaiot-cultuur

Talaiots zijn bouwwerken die afkomstig zijn van de gelijknamige Talaiot-cultuur, die bestond van ongeveer 1.400 v.Chr. tot 450 v.Chr. op de Balearen. In totaal zijn er 274 van dit soort bouwwerken gevonden. Meestal gaat het om vierkante of ronde torens. Over de functie die Talaiots dienden is echter nog veel discussie onder archeologen. Archeoloog en co-auteur van het artikel dat over het onderzoek verscheen Pau Seruda, liet aan Archeologie Online weten: “Het lijkt erop dat Talaiots gebouwen waren van de gemeenschap die meerdere functies dienden. Bijvoorbeeld als uitkijkpost of als defensief bouwwerk.” 

Talaiot

De overblijfselen van de Talaiot waar het zwaard is gevonden

Pau Sureda et al. / Elsevier.Een zeldzame inkijk

Zwaarden afkomstig van de Talaiot-cultuur zijn voorheen altijd per toeval door niet-archeologen (voornamelijk boeren) ontdekt en vervolgens weggehaald van de plek waar ze gevonden werden. Daarom was het altijd moeilijk om gedegen onderzoek te doen. Doordat het zwaard nu wél in zijn archeologische context is gevonden (door archeologen) biedt het een zeldzame inkijk in de geschiedenis van de Talaiot-cultuur. De archeologen vermoeden dat het zwaard hier met opzet is begraven, wellicht als offer. 

Bronnen: Archaeology News Network, Archaeology of MinorcaJournal of Archaeological Science.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen