Vikingzwaard gevonden in Zuid-IJsland

Vijf jagers uit IJsland hebben een zwaard gevonden dat stamt uit de tijd van de Vikingen. De IJslandse krant Vísir meldt dat het gaat om een zwaard van minimaal duizend jaar oud.

Een van de jagers vertelt dat hij het zwaard tijdens de jacht in het zand zag liggen. Opgraven was niet eens nodig. De mannen vonden het zwaard in de gemeente Skaftárhreppur in het zuiden van IJsland. De exacte locatie is niet bekendgemaakt, omdat er door de IJslandse organisatie van cultureel erfgoed nog geen onderzoeksteam naar het gebied is gestuurd.

Weinig vikingzwaarden gevonden

Bijzonder is de vondst van het zwaard wel, want volgens de erfgoedorganisatie worden er weinig zwaarden van de Vikingen gevonden. Het gevonden zwaard is verroest, maar verkeert verder in een goede staat. Vanwege het type gaat het vermoedelijk om een zwaard uit de late tiende eeuw.

Driekwart meter lang

De jager plaatste een foto van het gevonden zwaard op Facebook. Afmetingen van het zwaard zijn niet bekend, maar aan de foto te zien gaat het om een zwaard van ongeveer driekwart meter lang. Vorig jaar vond een Noor in de buurt van Oslo een zwaard van 77 centimeter lang.

Vikingen in IJsland

De eerste Vikingen arriveerden in de negende eeuw in IJsland. Al vrij snel ontdekten zij dat het land een eiland was en om kolonisten af te schrikken werd het land IJsland genoemd. De Vikingen verlieten IJsland, maar kwamen snel weer terug en vestigden zich. Stamhoofd Ingólfur Arnarson uit Noorwegen was de eerste permanente bewoner die afstamde van de Vikingen. Later volgden vele meerdere stamhoofden.

Bronnen
visir.is Gevonden zwaard in IJsland
hln.be 1200 jaar oud zwaard 
ruv.is Video zwaard

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's