Geen foto

Vervormde schedel teken van eeuwenoude traditie

Misvormde schedel.Archeologen hebben een misvormde schedel gevonden in een necropolis in Frankrijk. De schedel is 1,650  jaar oud en was waarschijnlijk van een aristocratische vrouw. De misvorming van het hoofd is volgens de archeologen veroorzaakt door een oud gebruik uit Azië. In de tombe liggen skeletten uit verschillende perioden. De necropolis zelf is dan ook duizenden jaren oud.

In 2011 ontdekte een team van archeologen onder leiding van Philippe Lefranc de resten van een necropolis op een opgravinglocatie in het Franse Elzas. De necropolis bestaat uit 38 tombes en herbergt de begraafplaatsen van mensen uit verschillende perioden. De overblijfselen overlappen een periode van 4000 jaar en reiken van de steentijd tot de Middeleeuwen. De tombes in het necropolis zijn goed bewaard gebleven door de kalkstenen rots waarin de gebouwen begraven zijn.

Misvormde schedel

De necropolis dateert uit de periode tussen 4900 en de 4750 jaar voor Christus. In een apart onderdeel van het gebouw werden achttien tombes gevonden die uit de eindperiode van het Romeinse Rijk en uit het begin van de Middeleeuwen stammen. In een van de graven werd het skelet van een vrouw gevonden waarvan de schedel misvormd en afgeplat is.

Oud gebruik voor de rijken

Archeologen vermoeden dat de misvorming te maken heeft met een oud gebruik uit Centraal-Azië dat in de Romeinse tijd is overgewaaid naar Europa. Met behulp van smalle stroken doek en kleine borden werd de schedel vervormd. Dit was een gebruik dat werd toegepast op personen in de bovenlaag van de samenleving. De vrouw is dus naar alle waarschijnlijkheid een welvarende aristocraat geweest.
In het graf werden ook gouden pinnen, een riem, een spiegel, een kam en parels  gevonden. Ook in Frankrijk, Duitsland en Oost-Europa zijn zulke vondsten bekend en dan voornamelijk in graftombes van de rijken. Daarnaast vermoeden de archeologen dat de 1,650 jaar oude graven de laatste rustplaatsen zijn van huursoldaten en hun families die in de nadagen van het Romeinse Rijk in dienst waren van het Romeinse leger.

Andere vondsten

In een van de oudere tombes werden twintig skeletten gevonden van mannen, vrouwen en kinderen. Hier werden ook stenen vazen en gereedschap aangetroffen en daarnaast nog kettingen en armbanden. Archeologen denken dat deze skeletten van een boerengezin uit de neolithische landbouw en dierhoeden cultuur zijn.  

Bron: Live Science

Meer lezen