Een luchtfoto van de opgravingen

De opgravingen worden uitgevoerd op het terrein van de lokale parochiekerk

University of Reading

Verloren klooster van Angelsaksische koningin van Mercia eindelijk gevonden

Archeologen van de Universiteit van Reading hebben de locatie gevonden van een 8ste-eeuws klooster, waar de Angelsaksische koningin Cynethryth in de laatste jaren van haar leven als abdis diende. Cynethryth was de vrouw van koning Offa van Mercia (die regeerde van 757 tot 796). Het was al bekend dat Cynethryth na Offa’s dood toetrad tot een kloosterorde en de abdis daarvan werd, maar waar dit klooster precies lag was tot nu toe een groot mysterie.

Dat mysterie is nu dus opgelost; het klooster bevond zich aan de oevers van de Theems in wat nu het plaatsje Cookham is, vlakbij Londen. Archeologen voeren hier sinds kort opgravingen uit, op het land van de 12de eeuwse Parochiekerk van Cookham. Er gingen hiervoor al geruchten rond dat het verloren klooster van Cynethryth zich hier had bevonden. Tijdens de opgravingen zijn restanten van houten huizen gevonden, die waarschijnlijk de bewoners van het klooster hebben gehuisvest. Daarnaast groeven de archeologen verscheidene gebruiksobjecten op, waaronder potscherven, bronzen armbanden en een broche. 

Heptarchie

Groot-Brittannië rond het jaar 800

Publiek domein



ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Aan de oever van de Theems

“Het verloren klooster van Cookham is iets waar veel historici zich over verwonderd hebben,” liet archeoloog Gabor Thomas weten in een persbericht. “Wij waren erop uit om het mysterie voor eens en voor altijd op te lossen. Het bewijs dat we gevonden hebben laat onomstotelijk zien dat het klooster zich bevond aan de oever van de Theems, op de plek waar nu de parochiekerk staat.”

Het klooster maakte destijds deel uit van een netwerk van kloosters lang de Theems, dat zich ontwikkelde tijdens de vroege middeleeuwen. Deze rivier vormde namelijk een belangrijke handelsroute. Zo konden de kloosters profiteren van de handel, waardoor veel van hen ook uitgroeiden tot welvarende centra. De locatie van het klooster bij Cookham had bovendien een politieke en militair-strategische waarde, aangezien het complex zich op de grens van de Angelsaksische koninkrijken Mercia en Wessex bevond.

Opgravingen

Opgravingen in uitvoering

University of Reading



Een "fascinerend figuur" 

“Cynethryth is een fascinerend figuur,” aldus Thomas. “Ze was een vrouwelijke leider die tijdens haar leven duidelijk over status en invloed beschikte. Niet alleen werden er munten geslagen met haar gezicht erop [waarmee ze de enige Angelsakische koningin is die ooit op munten is afgebeeld], ook is het bekend dat - toen de machtige Europese leider Karel de Grote naar de Engelse monarchen schreef - hij deze tot zowel koning Offa als koningin Cynethryth richtte. Hij zag beiden als gelijken.”

Belangrijke koning 

Koning Offa wordt gezien als een van de belangrijkste koningen van vroegmiddeleeuws Engeland. Onder zijn bewind werd Mercia het belangrijkste Angelsaksische koninkrijk. Een status die het pas in de 9de eeuw verloor, toen Wessex onder aanvoering van koning Egbert het stokje overnam. Toen Offa in 796 overleed, trad Cynethryth toe tot de kloosterorde. Het is niet precies duidelijk hoe lang de koninklijke weduwe abdis was, maar waarschijnlijk is ze kort na 798 overleden.

Bron: Universiteit van Reading.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen