Een volledige schedel van een 1,8 miljoen jaar oude Paranthropus robustus
José Braga en Didier Descouens via Wikimedia Commons
Veertien fossiele resten van mensachtige Paranthropus aangetroffen
In de Zuid-Afrikaanse grot Swartkrans zijn veertien nieuwe gefossiliseerde resten van het mensachtige geslacht Paranthropus ontdekt. Deze grot, die inmiddels opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, staat ook wel bekend als onderdeel van de ‘wieg van de mensheid’ vanwege de vele fossiele hominiden die er zijn aangetroffen.
Paranthropus is Latijn voor ‘bijna mens’. Dit geslacht leefde van 2,6 miljoen jaar geleden, totdat zij ongeveer 1,4 miljoen jaar geleden uitstierven. De Paranthropus is nooit buiten Afrika aangetroffen. De soorten P. aethiopicus en P. boisei worden alleen in het oosten van Afrika aangetroffen, terwijl P. robustus alleen in het zuiden wordt gevonden.
ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!
Vier procent van de in de grot Swartkrans aangetroffen skeletten behoren tot het geslacht Homo, de overige fossielen vallen onder de P. Robustus. Ook de fossiele resten van de veertien Paranthropus behoren tot de soort P. Robustus. Deze soort is te herkennen aan een lengte van gemiddeld 1,7 meter en een gewicht van ongeveer 54 kilogram. Het had een groot, vlak gezicht zonder voorhoofd en wenkbrauwbogen. De schedel is met name te herkennen aan de schedelkam die diende voor de aanhechting van de zware kaakspieren.
De fossiele resten zijn onderzocht en de resultaten zijn te lezen in ‘The journal of human evolution’.
Bron: Heritage Daily