Wan Vlaardingen opgegraven

De wan zoals die door de archeologen werd gevonden

Gemeente Vlaardingen

Unieke vondst bij Vlaardingen: mand uit 300 voor Christus opgegraven

Bij Vlaardingen is een mand uit 300 voor Christus opgegeraven. Het gaat om een zogeheten 'wan', een mand die werd gebruikt om het kaf van het koren te scheiden.

Het is voor het eerst dat in Nederland een wan van deze leeftijd is gevonden. Maar niet alleen de leeftijd is bijzonder, ook de plek waar de wan gevonden is. De wan lag namelijk op een plek waar in de ijzertijd mensen op het veen woonden. Lang werd gedacht dat die omgeving te nat was voor akkerbouw, maar deze vondst lijkt erop te wijzen dat er op de veengronden wel graan werd verbouwd.

Wan in goede staat

De wan is nog in een uitzonderlijk goede staat. De wan lag waarschijnlijk op de bodem van een kreek, waar hij door een dikke laag klei bedekt is. Vlakbij de wan zijn de resten van een boerderij gevonden, waar mogelijk de mensen woonden van wie de wan ooit was. De boerderij is echter al in de tijd zelf helemaal afgebroken, waarna de materialen zijn gebruikt voor de aanleg van een pad.

Dichtbevolkte regio

De vondsten tonen wederom aan dat de omgeving van Vlaardingen in de ijzertijd al relatief dichtbevolkt was. Door de jaren heen zijn er veel sporen van nederzettingen gevonden, waardoor archeologen schatten dat de bevolkingsdichtheid zo'n 25 tot 35 mensen per vierkante kilometer was. Daarmee was de regio in 300 voor christus een van de dichtstbevolkte gebieden van Nederland.

Vlaardingen waardevol voor archeologen

Voor archeologen is de omgeving waardevol. Door de natte veenbodem zijn veel materialen in de bodem goed geconserveerd, waardoor er veel voorwerpen gevonden worden. De wan die nu is gevonden, kwam aan het licht tijdens onderzoek dat vooraf ging aan werkzaamheden voor het tracé voor de nieuwe Blankenburgverbinding.

Bron:

Gemeente Vlaardingen

Afbeelding:

ADC

 

Meer lezen