Zilveren Vikingsieraden

Unieke ring mogelijk bewijs voor contact Scandinaviërs met Arabische wereld

Zilveren VikingsieradenEen ring die meer dan duizend jaar geleden werd vervaardigd laat zien dat Scandinavische handelaren contact hadden met de Arabische wereld. Dit blijkt uit nieuw onderzoek. Op de ring, die in een Scandinavisch graf werd gevonden, staat in het Oud Arabisch de tekst ‘voor Allah’ of ‘aan Allah’.

Geen kwarts maar glas

De ring werd eind negentiende eeuw al gevonden bij opgravingen van een handelscentrum van de Scandinaviërs in Birka, Zweden. Het bijzondere voorwerp bevond zich in een graf van een vrouw uit de negende eeuw. Lange tijd werd gedacht dat de paarse steen in de ring een amethist was – een violette uitvoering van het mineraal kwarts. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat het geen kwarts maar gekleurd glas is dat in de ring verwerkt is. Dit was erg kostbaar in die tijd.

Koefische inscriptie

Wetenschappers van de Universiteit van Stockholm gebruikten een elektronenmicroscoop om de materiaalsoort te bepalen en legden tevens haarscherp de inscriptie ‘voor Allah’ of ‘aan Allah’ vast, die in het oude Koefische schrift in het glas stond gekrast. Hierdoor suggereert de vondst dat de Scandinaviërs in contact stonden met de Arabische wereld.

Handel Scandinaviërs en Arabieren

Het is al langer bekend dat Scandinaviërs zo’n 3400 jaar geleden glazen voorwerpen verhandelden met Egypte en Mesopotamië. Oude teksten spraken namelijk al over handel tussen Vikingen en de Arabische gemeenschap. Archeologisch bewijs hiervoor werd echter nauwelijks gevonden. Met de ring hopen onderzoekers meer aanknopingspunten te vinden om dit contact te bewijzen. Het is nog niet duidelijk of de ring via Arabische handelaren in Zweden terecht is gekomen, of dat Vikingen zelf naar de Arabische gebieden zijn gereisd en de ring mee terug hebben genomen. 

Unieke vondst

De vondst is uniek: nog nooit werd een ring met Arabische inscriptie gevonden in Scandinavië. Verder onderzoek wees uit dat het kunstobject nauwelijks was gedragen, waardoor wordt aangenomen dat de ring als nieuw werd verkocht voordat deze in het bezit kwam van deze Scandinavische vrouw. Dit is volgens experts een andere aanwijzing voor direct contact tussen de twee beschavingen, omdat het voorwerp dus waarschijnlijk weinig eigenaren heeft gehad. De ring is gegoten in een hoogwaardige zilveren legering en de sporen van het vijlen zijn nog steeds te zien.

Vorig jaar werd in Noorwegen ook al een graf van een Vikingstrijder gevonden met een schild waarin een zakje met Arabische munten zat verborgen. Verder onderzoek naar de ring moet meer informatie geven over het contact dat Scandinaviërs met de Arabische wereld hadden.

Bronnen

www.dailymail.co.uk

www.independent.co.uk

www.washingtonpost.com

www.news.discovery.com

www.sciencenews.org

Afbeelding

See page for author [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) undefined GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Meer lezen