Het hoofd van een standbeeld

Het hoofd van één van de standbeelden

bronziscasciano - Ministera della Cultura, Italië

‘Uitzonderlijke ontdekking’ in Italië: 20 standbeelden en 5.000 munten uit Romeins-Etruskische tijd gevonden

Archeologen vonden 20 bronzen standbeelden en ruim 5.000 munten uit de Romeins-Etruskische tijd in een opgraving in de warmwaterbronnen bij San Casciano deo Bagni, in Toscane. Deze beelden verkeren, ondanks dat ze ruim 2.000 jaar oud zijn, in uitzonderlijk goede staat. Archeologen denken dat de beelden zo goed bewaard zijn gebleven door het warme water en de modder in de bronnen. De Italiaanse minister van Cultuur noemde het ‘de grootste vondst in deze categorie sinds 1972.'

standbeeld

Een bronzen standbeeld

bronziscasciano - Ministera della Cultura, Italië

Grieks-Romaanse Goden

De standbeelden beelden verschillende Grieks-Romaanse goden af. Zo werd er een depictie van Hygieia gevonden, de godin van gezondheid en hygiëne. Verder zat er ook een beeld van Apollo tussen de vondsten. Daarnaast is er een bronzen standbeeld gevonden die lijkt op de Arringatore (De Redenaar). Dit is een bekend beeld van een Etruskische senator in de Romeinse republiek uit 110-90 v.Chr., dat in 1566 in Perugia werd gevonden. Deze beelden stonden in de Romeins-Etruskische tijd bij de thermale baden, die destijds als heilig werden beschouwd.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


De vindplek van de standbeelden

De vindplek

bronziscasciano - Ministera della Cultura, Italië

Inscripties

Door de uitstekende staat van de standbeelden zijn ook de inscripties erop nog steeds leesbaar, in zowel het Latijn en Etruskisch. De inscripties noemen onder andere machtige, Etruskische families. In het Latijn worden ook de aquae calidae genoemd, de warmwaterbronnen die nu Bagno Grande heten. De Romeinen en Etrusken waren twee verschillende volken in de oudheid. De Romeinen inheems aan Italië, en de Etrusken later geëmigreerd. ‘De heilige plek met de standbeelden is een soort onderzoekslaboratorium voor onderzoek naar culturele diversiteit in de antieke tijd. Het is een uniek testament van Etruskische en Romeinse mobiliteit.’, aldus Etruskoloog prof. Jacopo Tabolli.

Ongeëvenaarde archeologische vondst

Tabolli, ook opzichter van de opgraving: ‘Dit is de grootste opgraving van bronzen beelden uit de Etruskisch-Romeinse tijd ooit gedaan in Italië en één van de belangrijkste in het Middellandse Zeegebied. Het is een ongeëvenaarde vondst, omdat er tot nu voornamelijk aardewerken beelden uit die tijd werden gevonden.’ De Italiaanse directeur-generaal van museums, Massimo Ossana heeft ondertussen de koop van een zestiende-eeuws gebouw in San Casciano goedgekeurd. Het gebouw zal dienen als museum waar de beelden en munten in kunnen worden tentoongesteld.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen