Stenen

Het gevonden gereedschap

Julio Mercader, Pam Akuku, Michael Petraglia, Mohammad Javad Shoaee en Arturo Cueva Temprana.

Twee-miljoen-jaar-oude stenen gereedschap ontdekt

Voor de leek ziet dit er uit als slechts een verzameling stenen, maar archeoloog Julio Mercader zag dat het niet zomaar stenen waren, maar gereedschap van onze (hele) verre voorouders van twee miljoen jaar geleden. Het prehistorische gereedschap werd gevonden in een regio in Oost-Afrika die ook wel de ‘Wieg van de Mensheid’ wordt genoemd, in Tanzania.

Mercader, hoofdauteur van het paper dat over de vondst verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications, combineerde het werk van 29 verschillende wetenschappers. Deze groep wetenschappers bestudeerde enkele tientallen handbijlen, kwartsstukken en afgekloven stenen, gevonden in de Olduvaikloof in Tanzania.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Ouder dan de Homo sapiens

Het gereedschap is zo oud dat het niet eens van Homo sapiens afkomstig is, maar van de zogenaamde Homo habilis (handige mens) een menssoort die leefde van ongeveer 2,3 miljoen jaar geleden tot ongeveer 1,5 miljoen jaar geleden. De prehistorische artefacten komen uit een periode die zo’n 235.000 jaar bestrijkt. “Dat lijkt misschien veel, maar in termen van de menselijke evolutie is dat niet veel.” liet Mercader weten in een interview met de National Observer.

Flexibele mens

De vondst laat “de hoge mate van flexibiliteit in het gedrag van de vroege mens zien, van hoe zij hun omgeving kunnen benutten.” aldus Mercader. De Olduvaikloof was in de periode van de Homo habilis namelijk binnen een relatief korte tijd onderhevig aan grote klimaatveranderingen. Gedurende deze periode is de regio bebost geweest, dan was het weer savanne en vervolgens weer een landschap vol meren. “Er was een gigantische vulkanische uitbarsting die het landschap bedekte met een solide laag gesmolten steen. Op het moment dat dat afkoelt ontstaat er nieuwe plantengroei en komen er weer dieren de regio binnen, mensen doen dan hetzelfde.”

Dat veranderende klimaat toont zich ook door de verschillende fossielen die in de regio gevonden zijn, van nijlpaarden tot everzwijnen, en van varens tot palmbomen. “De technologie was flexibel genoeg om, wat er ook gebeurde, de omgeving te blijven benutten, zoals een Swiss Army Knife.” Michael Petraglia, co-auteur van het paper, voegt nog wel toe dat het feit dat de vroege mens zich goed kon aanpassen aan klimaatverandering niet betekent dat de huidige klimaatverandering geen existentiële bedreiging vormt voor de mensheid. Op langere termijn kon de mens zich dan misschien wel aanpassen, maar “Hele beschavingen zijn ingestort vanwege klimaatverandering.”

Bronnen: Courthouse News, National Observer, Nature Communications.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen