Geen foto

Terreurgroep ISIS plundert en verkoopt eeuwenoude voorwerpen

Terreurgroep ISIS plundert en verkoopt eeuwenoude voorwerpenDe extremistische terreurgroep ISIS die bezig is aan een opmars door Irak en Syrië verkoopt eeuwenoude attributen om de oorlog te kunnen financieren. In ongeveer drie jaar tijd heeft de terroristische organisatie een enorme groei doorgemaakt en brengt ze dood en verderf in Syrië en Irak.

Transactielijsten tonen smokkelwaar

In de safe house, het onderduikadres, van een ISIS-leider werden transactielijsten gevonden waaruit blijkt hoe ISIS gefinancierd wordt. Daaruit blijkt dat alleen al in één provincie van Syrië zo’n 36 miljoen dollar is opgebracht door het smokkelen van gestolen waardevolle attributen. ISIS is niet de eerste terreurorganisatie die op deze wijze aan zijn geld komt: ook Al-Qaida en de Taliban verkochten artefacten uit de oudheid.

Handel in cultureel erfgoed

Sinds de Syrische Burgeroorlog is losgebarsten zijn veel belangrijke archeologische plaatsen geplunderd. Zo is onder andere de eeuwenoude stad Apamea, die genomineerd werd voor de Unesco Werelderfgoedlijst, compleet verwoest en leeggeroofd. Aan het einde van 2013 werd er in 90% van de belangrijke archeologische plaatsen in Syrië gevochten, waardoor er in veel plaatsen geplunderd werd.

Waarschuwing verzamelaars

De gestolen artefacten worden in andere delen van de wereld doorverkocht aan verzamelaars. Verzamelaars van dergelijke attributen worden door de autoriteiten gewaarschuwd om alert te zijn op aangeboden attributen uit Syrië en Irak. Het zou zomaar kunnen dat het stuk cultureel erfgoed dat je koopt de kogels van de oorlog in Syrië bekostigt. Meer informatie over de terreurorganisatie ISIS kunt u vinden op www.isgeschiedenis.nl.

Bronnen

www.nationalgeographic.com

 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen