De ingang van de Denisova-grot.
Демин Алексей Барнаул [CC BY-SA 4.0] via Wikimedia Commons
Stuk schedel van Denisovamens gevonden
In de Denisovagrot in Siberië is een gefossileerd stuk van de schedel van een Denisova-mens gevonden. Het is voor het eerst dat een stuk schedel van de Homo Denisova gevonden is.
In 2008 beschreven paleontologen een tot dan toe onbekende soort mensachtige: de Denisova-mens. Een soort die waarschijnlijk omstreeks dezelfde tijd als de Neanderthalers leefde. Heel veel weten we niet van de Denisova-mens, want tot nu toe zijn er slechts enkele resten in alleen de Denisova-grot in Siberië gevonden. Een volledig skelet is nog niet gevonden. De meest complete vondsten tot nu toe zijn enkele kiezen, een vingerkootje en een stuk van een teen.
Wandbeen van Denisova-mens
Het gevonden stuk schedel is een stuk van het wandbeen van de Denisova-mens. Het schedelfragment werd gevonden in een deel van de Denisova-grot dat door instortingen slecht toegankelijk is. Door die instortingen is het voor de archeologen ook lastig om te bepalen of de het fragment daar altijd heeft gelegen en of de locatie dus iets zegt over hoe en waar de Denisova-mensen in de grot leefden.
Vergelijking met Neanderthalers
Met het stuk schedel hopen de onderzoekers meer te weten te komen over het genoom van de Denisova-mens, maar ook over de schedelstructuur van de mensachtigen. Tijdens het onderzoek zal er ook materiaal vergeleken worden met dat van Neanderthalers en andere mensachtigen uit het Pleistoceen.
Het onderzoek wordt besproken tijdens de 88e jaarlijkse conferentie van de American Association of Physical Anthropologists.