Geen foto
Eerste reconstructie van een neanderthaler

First reconstruction of Neanderthal man

Hermann Schaaffhausen [Public domain], via Wikimedia Commons

Genoom van Homo denisova biedt inzicht in verleden

In 2008 werden overblijfselen gevonden van een uitgestorven mensachtige, de Homo denisova. Inmiddels hebben onderzoekers door middel van nieuwe technologie het complete genoom van een vingerkootje van deze mensensoort in kaart gebracht. Met deze informatie wordt duidelijk hoe de persoon eruitzag en wat de genetische verschillen tussen de H. denisova en moderne mensen zijn.

De fragmenten van de H. denisova werden in 2008 gevonden in de Denisova grot in het zuiden van Siberië. Het DNA dat van die fragmenten werd gehaald toonde aan dat het individueel uit een voorheen onbekende groep mensachtigen komt. Volgens sommige onderzoekers toont de H. denisova, naast de Neanderthalers, de meeste overeenkomsten met moderne mensen.

De archeologische site waar de Denisova grot deel van uitmaakt vertoont sporen van menselijke bewoning tot 280.000 jaar geleden. Het vingerkootje van de H. denisova werd gevonden in een laag die terugdateert tot een periode van 50.000 tot 30.000 jaar geleden.

Nieuwe inzichten

Onderzoekers hebben inmiddels het hele genoom van het vingerkootje in kaart kunnen brengen “tot een kwaliteit als die van een hedendaags persoon”, aldus antropoloog Svante Pääbo. Het genoom toont aan dat het een vrouw was met bruine ogen, een bruine huid en bruin haar. “We kunnen zelfs de verschillen zien tussen de twee reeksen chromosomen die het meisje van haar vader en moeder heeft geërfd.”

De onderzoekers vergeleken het genoom ook met die van Neanderthalers en van elf moderne mensen van over de hele wereld. Zo kunnen ze de verschillen binnen de genen catalogiseren. Onderzoek naar de genen van de H. denisova heeft al aangetoond dat het mensenras zich heeft voortgeplant met de voorouders van sommige moderne mensen. Mensen uit Papoea-Nieuw-Guinea tonen een paar procent van het genoom en een deel van het H. denisova DNA is aanwezig in de Chinese Han en Dai bevolkingsgroepen.

Bron:

  • Past Horizons: Denisovian gene sequence offers insight into our own past

Afbeelding:

  • First reconstruction of Neanderthal man: Hermann Schaaffhausen [Public domain], via Wikimedia Commons
Meer lezen