Seleucidisch fort

Het gevonden fort

IAA.

Ruïnes van 2.100 jaar oud fort ontdekt in Israël

In de regio Sjfela in Centraal-Israël hebben archeologen van de Israel Antiquities Authority (IAA) de overblijfselen van een fort gevonden. Uit onderzoek blijkt dat het hier gaat om de restanten van een Grieks fort, dat verwoest is rond 112 voor Christus. De overblijfselen zijn bewijs van een strijd tussen de Hasmoneeën (die het fort verwoestten) en de Seleuciden.

De dynastie van de Hasmoneeën heerste over het koninkrijk Judea vanaf 167 v.Chr. tot 37 v.Chr. Ze werd gesticht tijdens de Makkabese Opstand; een joodse opstand tegen de Seleuciden in 167 v.Chr. geleid door een priester genaamd Judas Makkabeüs. Het Seleucidische Rijk (311 tot 63 v.Chr.) was de grootste Griekse opvolgerstaat van Alexander de Grote’s Macedonische Rijk. Op het hoogtepunt van zijn macht, besloeg het rijk Perzië, Mesopotamië en grote delen van Anatolië en de Levant.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? KLIK HIER!


Wat is er nog over van het fort?

Het fort is zowel in lengte als breedte 15 meter en gemaakt van 3 meter dikke muren. Het interieur is verdeeld in zeven kamers. Oorspronkelijk had het fort ten minste een tweede verdieping, aangezien er een trappenhuis is gevonden. Deze verdieping is echter verwoest. De restanten van het fort zijn nu nog ‘slechts’ 2 meter hoog.

Aardewerk en metalen scherven

De archeologen vonden onder andere aardewerk en metalen scherven bij het fort

IAA.Tastbaar bewijs

De ruïnes, waarin ondere andere aardewerk, verscheidene wapens, munten en verkoolde houtstukken zijn gevonden, vormen volgens archeologen Saar Ganor, Vladik Lifshits, en Ahinoam Montagu van de IAA “tastbaar bewijs van het Chanoekaverhaal.” Dit verhaal gaat grotendeels over de strijd die de Hasmoneeën tussen 167 en 164 v.Chr. voerden tegen de Seleuciden. “Het ziet ernaar uit dat we een fort gevonden hebben dat onderdeel was van een Seleucidische verdedigingslinie, om de belangrijke stad Maresha te verdedigen tegen Hasmonese aanvallen.” aldus de archeologen. “Onze vondsten laten echter zien dat deze verdediging niet slaagde en dat hun fort afgebrand is door de Hasmoneeën.”

Verkoold hout

Verkoold hout toont aan dat het fort door brand verwoest is

IAA.Datering

Tijdens de opgraving moesten eerst honderden ingestorte bouwstenen worden verwijderd, waarna de dikke muren van het voormalige fort pas zichtbaar werden. “Op basis van onze vondsten en de munten, kunnen we de vernietiging van het fort toedichten aan de Hasmonese leider en kleinzoon van Judas Maccabeus, Johannes Hyrkanus in 112 voor Christus.”

Na afronding van het archeologisch onderzoek zal het fort opengesteld worden voor het publiek.

Bronnen: Archaeological News Network, IAA, Wikipedia


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? KLIK HIER!


Meer lezen