Castellum Fectio bij Fort Vechten

Castellum Fectio bij Fort Vechten

Jan dijkstra, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Romeinse forten, schepen en villa’s op de Werelderfgoedlijst?

Nederland is al goed vertegenwoordigd op de Werelderfgoedlijst, met onder meer de Grachtengordel, Schokland en het Rietveld-Schröderhuis. Maar het kan zomaar gebeuren dat hier vanaf komende zomer de Romeinse forten en schepen in ons land bijkomen. Momenteel buigt UNESCO zich namelijk over de vraag of ook de Neder-Germaanse Limes op de Werelderfgoedlijst zal komen. Eind juli valt naar verwachting het definitieve besluit. Archeologen wachten de uitkomst vol spanning af!

In januari 2020 dienden Nederland en Duitsland samen bij UNESCO het nominatiedossier in voor de Neder-Germaanse Limes. Deze noordelijke ‘Limes’ (Latijns voor ‘grens’) vormde 2.000 jaar geleden de noordgrens van het Romeinse Rijk. Hij liep langs de Rijn dwars door Nederland en Duitsland. Om deze grens te beschermen tegen invallen, bouwde de Romeinen een groot aantal forten en wachttorens langs de Limes. Hier zijn dan ook veel archeologische vondsten gedaan, met maar liefst 25 vindplaatsen in Duitsland en 19 in Nederland. Hiermee is de Limes het grootste archeologische monument van ons land.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Werelderfgoed

Om dit unieke erfgoed te helpen behouden, hebben de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland de Limes voorgedragen als UNESCO werelderfgoed, samen met de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Eind juli wordt duidelijk of de Limes ook echt op de Werelderfgoedlijst komt. Mocht het deze status krijgen, dan betekent dit dat de unieke en onvervangbare natuur van dit monument voortaan ‘officieel’ worden erkend. Bovendien moeten nationale overheden zich dan inspannen om ervoor te zorgen dat dit Werelderfgoed behouden blijft. Voor het behoud van de Limes, zou deze status dus een belangrijke stap zijn.

EenVandaag

Archeologen wachten het oordeel van UNESCO dan ook in spanning af. EenVandaag sprak met diverse archeologen over de huidige opgravingen aan de Limes. Zo gingen ze langs bij het voormalig Vliegveld Valkenburg in Katwijk, waar momenteel naar de resten van een Romeins fort wordt gegraven. Ook bracht EenVandaag een bezoek aan de restauratie van de Zwammerdamschepen in het Archeon in Alphen aan den Rijn.

De volledige reportage vind je hier.

Archeologie Magazine is partner van Archeon en schrijft in de komende nummers het verloop van de werkzaamheden richting het Romeins Scheepvaartmuseum.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen