Links: vier jongens die uit angst wegduiken van de leeuw. Rechts: een man in gevecht met een leeuw
Universiteit van Leicester
Romeinen wierpen mogelijk ook de Britten voor de leeuwen
In Leicester is een bronzen sleutelhandvat gevonden die een man in gevecht met een leeuw afbeeldt, met daaronder vier angstige jongens. De vondst werd al in 2016 gedaan, maar de bevindingen van het archeologisch onderzoek zijn recent pas gepubliceerd, in het tijdschrift Britannia. In deze studie betogen de archeologen dat het handvat een executie door leeuw toont, of damnatio ad bestias in het Latijn. Hiermee zou dit een zeldzame aanwijzing zijn dat de Romeinen leeuwen gebruikten voor executies in Britannia (Romeins Britannië).
“Toen we het handvat vonden, leek het in eerste instantie een onherkenbaar bronzen object,” liet archeoloog en hoofd van de opgravingen Gavin Speed weten in een persbericht. “Maar toen we het zorgvuldig schoon begonnen te maken, zagen we opeens verschillende gezichtjes verschijnen. Het was ongelofelijk.”
ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!
Zware straf
Volgens de archeologen laat deze ontdekking goed de wreedheid van het Romeinse Rijk zien. Bovendien is dit de eerste keer dat een dergelijk object is gevonden. Het is een zeldzame aanwijzing dat damnatio ad bestias zich verspreid had tot aan Groot-Brittannië. Dit was een strafvorm waarbij de veroordeelde geëxecuteerd werd door middel van wilde dieren zoals leeuwen, tijgers, beren, olifanten etc. vaak ook ter vermaak van het volk. Vaak waren weggelopen slaven en christenen het slachtoffer van deze straf.
Het volledige handvat
Universiteit van Leicester
Ondergang van de barbaren
De man die op het sleutelhandvat vechtend tegen een leeuw staat afgebeeld, stelt - met zijn lange haren, baard en ontbloot bovenlichaam - waarschijnlijk een barbaar voor. Het is dus een scène die de overweldigende macht van het Romeinse Rijk toont en hoe nutteloos het is om je daartegen te verzetten. Vermoedelijk is het voorwerp rond 200 n.Chr. gemaakt. Verder zijn tijdens de opgravingen een mozaïeken vloer, een weg en restanten van een Romeins theater gevonden.
Archeoloog Nick Cooper werkte mee aan het onderzoek en liet in een interview met BBC weten: “Dit is een van de meest verrassende vondsten die we ooit gedaan hebben in Romeins Leicester. Het vertelt een mooi verhaal over het leven van toen, en over gebeurtenissen die wellicht plaats hebben gevonden in het theater of in een amfitheater dat we nog niet ontdekt hebben.”
Bronnen: BBC, Britannia, Universiteit van Leicester.