Geen foto

Robot vindt mysterieuze objecten in Oude Tempel

Tempel van de Gevederde Slang (bron - Wikimedia Commons)Bij een archeologische opgraving in de buurt van Mexico Stad zijn honderden mysterieuze bolvormige objecten ontdekt onder de zogeheten ‘Tempel van de Geverderde Slang’, een trappenpiramide met zes niveaus. De piramide bevond zich oorspronkelijk in de historische stad Teotihuacan. De opgravingen werden gedaan door een op afstand bestuurbare robot. Deze was uitgerust met een infrarood camera en een laserscanner die een 3D-visualisatie gaf van de ruimtes onder de tempel.

‘Het is ongekende ontdekking’, aldus archeoloog Jorge Zavala. De precieze betekenisvan de terreinen is echter nog onduidelijk. De ontdekking werd mogelijk door een 330 meter lange tunnel onder de tempel. Deze tunnel werd ontdekt in 2003, toen door zware regenval een gat was ontstaan vlak naast de piramide. Het verkennen van de tunnel heeft een aantal jaar geduurd, omdat deze gevuld was met puin en ruïnes. Waarschijnlijk was dit met opzet gedaan door de oorspronkelijke bewoners van Teotihuacan.

Uiteindelijk werden er twee maanden geleden meerdere zijkamers ontdekt, die zich op 70 tot 100 meter van de ingang bevonden. In deze kamers bevonden zich de mysterieuze bollen. De voorwerpen zijn 4 tot 13 centimeter groot, hebben een kern van klei en zijn bedekt met jarosiet.

De Meso-Amerikaanse ruïnes van Teotihuacan vertegenwoordigen een van de grootste stedelijke centra uit de oudheid. De stad heeft van ongeveer 150 voor Christus tot 700 na Christus bestaan en telde op haar hoogtepunt zeker 100.000 inwoners. Waarom de bewoners de stad verlieten is onduidelijk. De Azteken arriveerden veel later pas, namelijk rond 1300 na Christus.

Bron: Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's