Amerikaanse soldaten voor het herbouwde Babylon.

Renovaties stadsmuur Babylon om ruïnes te redden

 Amerikaanse soldaten voor het herbouwde Babylon. De muren van de eeuwenoude stad Babylon zijn aan renovaties onderhevig. Het herstelwerk wordt uitgevoerd om de kans op het verkrijgen van de UNESCO Wereld Erfgoed status te vergroten. “Als er niets aan gedaan wordt, zal er over tien jaar niets van de muren over zijn,” aldus Thierry Grandin van het Wereld Monumenten Fonds. Hij overziet de renovaties aan de 2.600 jaar oude noordelijke stadsmuur.
De hoofdstad van het Babylonische Rijk heeft veel te verduren gehad sinds de opgraving ervan. De 4.000 jaar oude stad is slechts gedeeltelijk opgegraven, de bovengrondse ruïnes zijn flink aangetast door wind, water en moderne bebouwing. Saddam Hussein heeft in de jaren ‘80 een denkbeeldige versie van de stad laten bouwen bovenop de historische resten. Hierdoor zijn de resten ernstig beschadigd en zijn objecten nog dieper onder de grond beland. Tijdens de recentere Amerikaanse militaire bezetting is de site nog meer beschadigd geraakt.

De kans op behoud van de site is door de verstoringen sterk verminderd. De renovaties hebben de integriteit van de originele site aangetast. Ondanks de historische en religieuze waarde van de site is de aanvraag voor de UNESCO Wereld Erfgoed status al twee keer afgewezen. De huidige renovaties moeten de kans op het verkrijgen van deze titel vergroten.

Bron: Csmonitor

Meer lezen

Landen

Thema's