Het wrak was beladen met beladen met meer dan 13.000 kilo aan koperen platen van de invloedrijke Duitse handelsfamilie Fugger

Het wrak was beladen met beladen met meer dan 13.000 kilo aan koperen platen van de invloedrijke Duitse handelsfamilie Fugger

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Renaissance op de zeebodem: Fugger-koperwrak geeft geheimen prijs

Tijdens het bergen van containers die door het containerschip MSC Zoë werden verloren in begin 2019, werden de resten van een zestiende-eeuws scheepswrak aangetroffen. Dit wrak, beladen met meer dan 13.000 kilo aan koperen platen van de invloedrijke Duitse handelsfamilie Fugger, toont een zeldzame blik op de complexe handelsnetwerken en metaalbewerkingstechnieken van de renaissance.

Tekst: Rens van Maasakker

Ontdekking van het wrak

Tijdens de zoektocht naar de verloren containers van de MSC Zoë, 15 kilometer ten noorden van Terschilling, stuitten de bergers toevallig op het koperplatenwrak. Het onderzoeksteam ontdekte dat het schip uit 1537, waarschijnlijk gebouwd in Holland, of Noordwest-Duitsland, beladen was met koperen platen gestempeld met het Fugger-logo. Deze platen waren mogelijk onderweg naar muntslagerijen in Amsterdam of Antwerpen.

Conservering

Na vaststelling dat behoud ter plekke onmogelijk was vanwege natuurlijke erosie en het risico op plundering, heeft de Rijksdienst voor  Cultureel Erfgoed besloten de gehele vindplaats op te graven. Dit project maakt het mogelijk om alle overblijfselen en voorwerpen veilig te bewaren en grondig te onderzoeken, wat essentieel is voor het begrip van de maritieme geschiedenis en handelsdynamiek van de vroegmoderne tijd.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


 De familie Fugger

Jakob Fugger ‘de Rijke’verwierf een monopolie op Europese kopermijnen, wat de basis legde voor de immense rijkdom en invloed van de familie Fugger. Hun financiële en politieke macht reikte tot aan de hoogste Europese vorstenhuizen en speelde een cruciale rol in historische gebeurtenissen, zoals de verkiezing van Karel V tot keizer. De Fuggers financierden keizers en koningen en beïnvloedden daarmee de Europese- en wereldgeschiedenis op ongekende wijze.

Toepassingen van het koper

De geborgen koperen platen en pakketten onthullen het brede scala aan toepassingen voor koper in de zestiende eeuw, waaronder munten, huishoudelijke voorwerpen zoals potten en ketels en mogelijk zelfs decoratieve elementen.

Meer lezen