De archeologische vondsten wijzen op bewoning in de nieuwe steentijd in Tiel.

Prehistorische vindplaats blootgelegd in Tiel

De archeologische vondsten wijzen op bewoning in de nieuwe steentijd in Tiel.Archeologen van het archeologisch adviesbureau RAAP hebben begin november op het bedrijvenpark Kellen langs de Linge de oudste vindplaats binnen de gemeente Tiel blootgelegd. Het betreft bewoningssporen, aardewerk, vuursteen en dierlijk bot uit 4.000 tot 2.000 voor Christus.

Daarmee stamt de vindplaats uit de nieuwe steentijd. Volgens de archeologen kan de plaats zelfs ouder zijn dan de Drentse hunebedden, die in ca. 3.000 tot 4.000 voor Christus werden gebruikt door onze voorouders. De vondst van dusdanige archeologische resten in het rivierengebied is dan ook zeer zeldzaam te noemen.

Het veldwerk op het bedrijvenpark is afgerond. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de oudheid van de vondsten, wat enkele maanden in beslag zal nemen. Het archeologisch onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Tiel in samenwerking met het Waterschap Rivierenland. De twee partijen deden aanvankelijk onderzoek met als doel te achterhalen of waterberging langs de Linge te realiseren valt, tot de vondst werd gedaan. Het is nog onduidelijk of dit onderzoek verstoord wordt door de archeologische vondst.

Bron: Stad Tiel

Meer lezen

Landen