Geen foto

Prehistorisch skelet aangetroffen in grot Sri Lanka

De jungle van Sri Lanka waar de grot zich bevindt.Tijdens een archeologische opgraving in Sri Lanka zijn prehistorische menselijke resten aangetroffen. Het is voor het eerst dat er een intact skelet van een man uit de prehistorie wordt gevonden op het Aziatische eiland. De opgravingen werden uitgevoerd door de Archeologische Dienst van Sri Lanka.

Het complete skelet lag in een enorme grot genaamd Pahiyangala in de regio Kaluthara. Het is voor het eerst dat er in Sri Lanka de volledig intacte menselijke resten uit de prehistorie worden gevonden. Het skelet is de Balangoda man genoemd. Naast de lichamelijke resten lagen er ook eetgerei, rituele- en stenen werktuigen in de grot. Daarnaast is er nog een ornament aangetroffen, welke was vervaardigd met een haaientand en een aantal sieraden bestaande uit kralen.

De opgravingen in de grot zijn begonnen in 1986. Tijdens het onderzoek werd bevestigd dat de Homo Sapiens 40.000 jaar geleden in Sri Lanka kwamen wonen. Ook zijn er op de site twee schedels aangetroffen, welke 37.000 jaar oud bleken te zijn. Tijdens de laatste opgraving zijn er naast de Balangoda man de resten van twaalf individuen gevonden van dezelfde soort.

De grot Pahiyangala dankt zijn naam aan een beroemde reizende Chinese monnik, Fa-Hein, die in de 4e eeuw na Christus naar dit land kwam op zoek naar Boeddhistische inscripties. Het verhaal gaat dat hij in deze grot is verbleven op zijn weg naar Sri Pada (Adam’s Peak).

Bron: w3lanka en Daily News

Meer lezen

Landen

Thema's