By NASA Earth Observatory images by Jesse Allen, using Landsat data from the U.S. Geological Survey. [Public domain], via Wikimedia Commons

Perfect geconserveerd veulen opgegraven

In Siberië is het stoffelijk overschot van een 40.000 jaar oud veulen opgegraven. Dat maakte Russia's Northeast Federal University afgelopen donderdag bekend.  Volgens Semyon Grigoryev, hoofd van het Mammoet Museum in Jakoetsk, is dit fossiel – compleet met vacht, manen en staart - het best bewaarde overblijfsel van een veulen dat ooit gevonden is.

Batagai-krater

Russische en Japanse paleontologen ontdekten het stoffelijk overschot in de Batagai-krater in Oost-Siberië, op 30 meter diepte. Deze duizend meter lange krater ligt in de buurt van het  Kirgilyak-gebergte. Sinds de jaren ’60 ontdooit de permafrost daar geleidelijk door de opwarming van de aarde. Daardoor verzakt het land oppervlak, wat op zijn beurt weer tot gevolg heeft dat er verborgen fossielen uit de ijstijd tevoorschijn komen. Zo zijn er al eerder stoffelijke overschotten van elanden, bizons en mammoeten gevonden.

Karkas in goede staat

Volgens de paleontologen gaat het hier om een twee tot drie maanden oud veulen, dat 40.000 jaar geleden stierf. Het dier behoorde tot de Lenskaya, een paardenachtige soort die de regio tijdens het late pleistoceen doorkruiste, maar inmiddels is uitgestorven. In de permafrost is het dier al die jaren goed geconserveerd. Hierdoor verkeren de restanten van het veulen in een uitzonderlijk goede staat. De hoeven, staart en vacht zijn nog intact en ook de organen zijn niet beschadigd. Daarom leent het stoffelijk overschot zich goed voor onderzoeksdoeleinden. De maaginhoud wordt onderzocht en in de nabije toekomst zal er autopsie op het karkas worden verricht om de werking van de organen te onderzoeken.

Bronnen:

Afbeelding:

  • By NASA Earth Observatory images by Jesse Allen, using Landsat data from the U.S. Geological Survey. [Public domain], via Wikimedia Commons
Meer lezen