Geen foto

Best geconserveerde mammoetkarkas ooit gevonden

Mammoet. Beeld van Hawkins via WikipediaOp een afgelegen eiland in de Noordelijke IJszee is een mammoetkarkas gevonden door Russische onderzoekers. Het exemplaar is dusdanig goed geconserveerd gebleven dat het nog vloeibaar bloed bevat. De mammoet werd gevonden op een van de Nieuw-Siberische Eilanden, vlak voor de Siberische kust.

De Russische onderzoekers zijn op pad gestuurd door de North-Eastern Federal University in Jakoetsk. Voor dit onderzoek is er een samenwerkingsverband aangegaan met een Zuid-Koreaans biotechnologisch instituut. Het aangetroffen karkas hoorde bij een wolharige mammoetvrouwtje dat tien- tot vijftienduizend jaar geleden leefde. Een analyse van de haren van de mammoet stelde dit vast.

Vloeibaar bloed

Na onderzoek is gebleken dat het karkas goed geconserveerd kon blijven omdat de mammoet is gestorven in water. Het water is vervolgens zo snel bevroren dat het onderste deel van de buik intact bleef. Bij de pogingen om de mammoet uit het ijs te hakken stroomde er nog bloed uit de mammoet.

Ook vonden de onderzoekers rood gekleurd spierweefsel, wat uniek is bij de vondst van een mammoet.
Het bloed en spierweefsel van de mammoet wordt verder onderzocht op een tot nog toe geheime locatie. Onderzoekers hopen levende mammoetcellen te ontdekken om de mogelijkheid tot klonen open te houden. Ook willen ze erachter komen hoe het mogelijk is dat het bloed niet is gestold.  

De mammoet

De mammoet leefden van 2,3 miljoen jaar tot 3.000 jaar geleden. Er waren in totaal ongeveer drie soorten, waaronder de wolharige mammoet, de zuidelijke mamoet en de steppemammoet. De wolharige mammoet is als laatst uitgestorven. Lees hier een uitgebreid artikel over de mammoet.

Bron: National Geographic

Meer lezen