oudste rotstekening ter wereld

Met een leeftijd van 45.500 jaar, zou deze tekening van een wrattenzwijn de oudste rotstekening ooit gevonden zijn.

Maxime Aubert

Oudste rotstekening ter wereld gevonden

Archeologen hebben op het Indonesische eiland Sulawesi een tienduizenden jaren oude rotstekening van een wrattenzwijn gevonden. Ze deden deze ontdekking in een kalksteengrot genaamd Leang Tedongnge. Wat deze vondst extra bijzonder maakt, is dat de tekening naar schatting 45.500 jaar oud is. Hiermee zou dit de oudste rotstekening ter wereld zijn.

In december 2017 ontdekten wetenschappers de tekening tijdens archeologisch onderzoek in een verlaten vallei, die door kalkstenen kliffen wordt omsloten. Dit gebied is alleen tijdens het droge seizoen toegankelijk, omdat de vallei de rest van het jaar onder water staat. Eenmaal in de grot stuitten de archeologen bijna direct op een tekening van rode oker, die ook nog eens in uitzonderlijk goede staat verkeerde. Volgens de onderzoekers gaat het hier om een Sulawesi wrattenzijn, een soort die vandaag de dag nog steeds voorkomt op het eiland. Daarnaast zijn er ook twee menselijke handen boven de rug van het dier getekend.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Dateren

De onderzoekers hadden al snel in de gaten dat het hier om een uitzonderlijk oude tekening ging. De exacte leeftijd was in eerste instantie echter lastig te bepalen. Uiteindelijk kon onderzoeker Maxime Aubert de rotstekeningen echter dateren door calciumcarbonaatmonsters af te nemen en deze vervolgens te analyseren. Hieruit bleek dat het hier om een minstens 45.500 jaar oude tekening ging. Hiermee is deze tekening enkele duizenden jaren ouder dan exemplaren die eerder in Frankrijk en Spanje werden gevonden.

Wie maakte de tekening?

Wie de tekening precies gemaakt heeft, is niet helemaal duidelijk. Op Sulawesi zijn tot nu toe namelijk nog geen menselijke botten uit deze periode gevonden. Bovendien werd Indonesië 45.000 jaar geleden bevolkt door verschillende mensachtigen soorten, die in theorie ook de tekening kunnen hebben gemaakt. In hun studie stellen de onderzoekers echter dat de tekening hoogstwaarschijnlijk door moderne mensen is gemaakt. Het kunstwerk is namelijk niet alleen relatief complex, maar vertoont ook sterke overeenkomsten met rotstekeningen van prehistorische mensen die in de rest van de wereld zijn gevonden.

Meer rotstekeningen in Indonesië

Helemaal onverwacht komst deze vondst niet. Door de jaren heen hebben archeologen namelijk al diverse prehistorische grottekeningen op Sulawesi gevonden, waaronder schilderingen van dieren. In 2019 ontdekte hetzelfde onderzoeksteam al een exemplaar van 43.900 jaar oud op het eiland. De onderzoekers speculeren dan ook dat er in Indonesië nog (veel) oudere rotstekeningen te vinden moeten zijn. Er zijn hier namelijk nog tal van eilanden niet verkend, waardoor er mogelijk nog andere onontdekte archeologische schatten verstopt liggen. Maar om dit met zekerheid vast te stellen is er meer onderzoek nodig.

Bronnen: BBC; The New York Times


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen