Geen foto

Oudste rotstekeningen ontdekt, gemaakt door Neanderthalers

Mogelijk de oudste rotstekingen ooit zijn ontdekt in Spanje.Archeologen hebben enkele rotstekeningen gevonden in de grotten van Nerja in Spanje. Na koolstofdatering op restanten van houtskool die naast de tekeningen werden gevonden, denkt men dat de tekeningen 42.300 tot 43.500 jaar oud kunnen zijn. Bovendien zouden het de eerste en enige gevonden tekeningen zijn die door Neanderthalers werden gemaakt.

De tekeningen beelden volgens de archeologen zeehonden af, hoewel ze ook iets weg hebben van een dubbele helix van DNA. Dat beweert José Luis Sanchidrián van de Universiteit van Cordoba. Volgens hem kennen de rotstekeningen geen weerga in de paleolithische kunst.

Pas na datering van de verf zelf, kan met zekerheid gezegd worden dat de tekeningen uit de betreffende periode stammen. Als dat inderdaad zo is, zou het betekenen dat ze door Neanderthalers zijn vervaardigd. Neanderthalers leefden namelijk tot 37.000 jaar geleden in het gebied. Volgens Sanchidrián zou dit een doorbraak in de wetenschap zijn, omdat alle andere gevonden rotstekeningen tot nu toe door de moderne mens zijn gemaakt.

Onduidelijkheid

Hoewel er eerder sporen van verf uit de prehistorie zijn gevonden, waaronder in schelpen in Zuid-Afrika en tijdens opgravingen in Limburg, zou de vondst van de rotstekening de eerste zijn die aantoont dat Neanderthalers een gevoel voor symboliek en verbeelding hadden.

Toch zegt Paul Pettitt, onderzoeker van prehistorische archeologie bij de Universiteit van Sheffield in Engeland, dat nog niks vast staat. “Zelfs de sites waarvan we denken dat we ze begrijpen, zoals de Grotte Chauvet in Frankrijk, leveren problemen op qua datering,” aldus Pettitt. “We kunnen bovendien niet absoluut zeker weten dat er indertijd geen Homo sapiens in het zuiden van Spanje aanwezig waren.”

De tekeningen worden echter pas in 2014 gedateerd. Als dan blijkt dat de tekeningen inderdaad ruim 40.000 jaar oud zijn, dan zijn ze ouder dan de rotstekeningen in de grot van Chauvet in Frankrijk. Die stammen uit de periode van 30.000 tot 35.000 jaar geleden. Lees hier een uitgebreid artikel over verschillende vondsten van rotstekeningen.

Bron: New Scientist

Meer lezen

Tijdvakken

Landen