Geen foto

Oudste ivoorwerkplaats ooit ontdekt in Duitsland

In Duitsland is de tot nog toe oudste ivoorwerkplaats ooit ontdekt. Tijdens het opgravingseizoen van 2012 hebben dr. Olaf Jöris en Tim Matthies en hun archeologische team 35.000 jaar oude sporen gevonden van duidelijk afgebakende gebieden die ze interpreteren als werkplaatsen voor het verwerken van mammoetivoor. De opgraving werd uitgevoerd op de archeologische site Breitenbach, nabij het dorp Zeitz in de deelstaat Saksen-Anhalt.

Er zijn twee gebieden vastgesteld: één waar het ivoor in stukken werd gesneden en een andere waar de stukken werden bewerkt en afvalmateriaal werd gestort. Ook werd een klein aantal ivoren voorwerpen gevonden, zoals kralen en een versierde staaf. De werkplaats behoorde toe aan mensen uit de Aurignacien cultuur, die bestond van ca. 38.000 tot 27.000 jaar geleden in Europa en Zuidwest-Azië.

Het is vastgesteld dat de site dateert uit een periode van 35.000 jaar geleden. De theorie dat het ivoorwerkplaatsen betreft, wordt ondersteund door de aanwezigheid van materialen en platen, kuilen en haardplaatsen van zandsteen die bewust lijken te zijn aangebracht. Het team vond ook een grote hoeveelheid aan verbrand bot en lithisch materiaal. De archeologen vermoeden dat dit een permanente nederzetting was, iets dat zelden voorkwam in de Aurignacien cultuur.

Duizenden vondsten

De archeologische site bij Breitenbach rekt zich uit over minstens zesduizend tot maximaal twintigduizend vierkante meter. Het is één van de grootste sites uit het Jong-paleolithicum (33.000 - 8.000 voor Christus) die ooit is gevonden. Opgravingen op de locatie begonnen in de jaren ’20 van de vorige eeuw en hebben zelfs dit jaar nog bijna drieduizend vondsten blootgelegd.

De vondsten die op de site zijn gevonden hebben door de jaren heen voor nieuwe inzichten in de ruimteordening van mensen uit de steentijd gezorgd, met name de ordening van nederzettingen en daarmee het dagelijks leven van mensen van de Aurignacian cultuur. De archeologen hopen met vondst van de werkplaatsen meer inzicht te kunnen bieden in de geavanceerde strategieën van landbewerking en -organisatie die moderne mensen indertijd ontwikkelden.

Bron: Past Horizons

Meer lezen
Landen
Thema's