Geen foto

Oudste geval syndroom van Down gevonden in Frankrijk

Oudste geval syndroom van Down gevonden in FrankrijkOnderzoek aan de Universiteit van Bordeaux naar de overblijfselen van een naar schatting vijf tot zevenjarig kind uit Frankrijk uit 500 n.Chr. heeft het vroegst bekende geval van het syndroom van Down aan het licht gebracht. Ook werd er onderzoek gedaan naar de sociale acceptatie van dit syndroom toentertijd.

Vondst bij Saint-Jean-Des-Vignes

Het lichaam van het kind werd al in 1989 gevonden samen met 93 andere skeletten bij de abdij van Saint-Jean-des-Vignes in het noordoosten van Frankrijk. Onderzoekers hadden toen al het vermoeden dat het kind het syndroom van Down had, maar ze konden niet tot een officiële diagnose komen door onvoldoende onderzoek. Archeologe Maïté Rivollat en haar team, verbonden aan de Universiteit van Bordeaux, hebben recentelijk de schedel opnieuw onderzocht.

Kenmerken syndroom van Down

Door gebruik te maken van nieuwe technieken en CT-scans konden ze bevestigen dat het kind het syndroom van Down had. Rivollat vergeleek de schedelstructuur en verhoudingen met die van 78 andere kinderen in dezelfde leeftijdscategorie. Uit deze vergelijking bleek dat het kind meerdere ‘typische’ trekken had die overeenkomen met het syndroom van Down. Zo was de schedel klein, breed en plat en waren de schedelbeenderen dun.

Begrafenis

De archeologen bestudeerden ook de wijze waarop het kind was begraven om erachter te komen hoe het kind gedurende zijn leven was behandeld. Op basis van de wijze waarop het kind was begraven – namelijk hetzelfde als de overige skeletten op de vindlocatie – vermoeden de onderzoekers dat het kind niet anders werd behandeld door de aandoening.

Het syndroom van Down

Het syndroom van Down is een genetische afwijking waardoor de persoon in kwestie een extra chromosoom  heeft. Mensen met dit syndroom hebben naast een geestelijke handicap ook typische trekken zoals een platte neusbrug, amandelvormige ogen en een slappe, groot ogende tong. In 1866 werd het syndroom voor het eerst beschreven door de arts John Langdon Down. Ondanks dat het syndroom pas in de negentiende eeuw beschreven werd, kwam het syndroom al eeuwenlang in schilderingen en beeldhouwwerken voor.

Bronnen

www.livescience.com

 

Meer lezen
Landen
Thema's