Oudste dorp van Egypte

Oudste dorp van Egypte

Oudste dorp van Egypte ontdekt?

Egyptische archeologen hebben naar eigen zeggen een van de oudste dorpen van de Nijldelta ontdekt. De 7000 jaar oude resten van de nederzetting werden gevonden in de Nijldelta, vlak bij het huidige Tell El-Samara.

De nederzetting bij Tell El-Samara was waarschijnlijk lange tijd bewoond. Archeologen troffen resten aan van gebouwen die waarschijnlijk dienden als opslagplaats. In de opslagplaatsen werden resten van planten en dierlijke botten gevonden. In en om de nederzetting werden ook resten van gereedschap en aardewerk gevonden.

Ouder dan de piramides

De gebouwen zijn volgens de archeologen zo'n zevenduizend jaar oud, meer dan 2000 jaar ouder dan de piramides van Gizeh. Bijzonder, want in de Nijldelta zijn nog niet eerder zulke oude voorwerpen gevonden. Het Egyptisch Ministerie van Oudheden hoopt dat deze vondst meer informatie oplevert over de hele vroege geschiedenis van de Nijldelta, misschien geven de vondsten zelfs antwoord op de vraag hoe Egypte kon uitgroeien tot het machtige rijk van de farao's. Het Ministerie van Oudheden heeft voor het volgende seizoen al een vervolgonderzoek aangekondigd.

Nijldelta bron van rijkdom

De Nijldelta wordt nog altijd gezien als de bron van rijkdom voor de Egyptische rijken. De delta overstroomde regelmatig, waarbij de Nijl vruchtbare slib op het land achterliet. Zodoende bleef de Delta een vruchtbare regio in de verder dorre woestijn.

Bron en afbeelding:

Meer lezen