De boomstamkano’s zijn door hun massieve materiaal nog goed bewaard gebleven na duizenden jaren

De boomstamkano’s zijn door hun massieve materiaal nog goed bewaard gebleven na duizenden jaren

Gibaja et al., 2024, PLOS ONE, CC-BY 4.0.

Oudste boten van de Middellandse Zee gevonden in Italië

Nieuw onderzoek van vijf houten kano’s uit de prehistorie, bewijst dat het de oudste boten zijn die de Middellandse Zee hebben bevaren. De boomstamkano’s werden in 1992 en 2006 bij een neolithische nederzetting in de buurt van Rome opgegraven. Volgens de onderzoekers blijken de prehistorische bootbouwers technologisch geavanceerder dan werd gedacht.

Tekst: Floor Noordeman

Spaans onderzoek heeft uitgewezen dat mensen zich al meer dan 7.000 jaar geleden in massieve houten boten over de Middellandse Zee verplaatsten. Via koolstofdatering konden de onderzoekers achterhalen dat de boten uit de periode tussen 5.700 en 5.100 v. Chr. kwamen. 

De 7.000 jaar oude boten zijn geavanceerder dan gedacht: ze zijn gebouwd met deze dwarsversterkingen.

De 7.000 jaar oude boten zijn geavanceerder dan gedacht: ze zijn gebouwd met deze dwarsversterkingen

Gibaja et al., 2024, PLOS ONE, CC-BY 4.0.


Bovendien waren de bewoners van de nederzetting (dat door onderzoekers 'La Marmotta' wordt genoemd) technologisch geavanceerder dan verwacht. Volgens de analyse zijn de kano’s gebouwd van vier verschillende houtsoorten en bevatten ze geavanceerde constructietechnieken zoals dwarsversterkingen. Hoofdonderzoeker Juan F. Gibaja noemt de vondst zeer waardevol. "Directe datering van de neolithische kano's uit La Marmotta laat zien dat het de oudste boten van de Middellandse Zee zijn. Zo krijgen we nieuwe en belangrijke inzichten in zeenavigatie tijdens de steentijd.”

Nautische innovatie in de steentijd

Het ontwerp van de kano’s laat volgens de onderzoekers zien dat mensen tijdens de vroege steentijd al goed georganiseerde en gespecialiseerde arbeid kenden. Bovendien vertonen de boten duidelijke overeenkomsten met hedendaagse exemplaren van over de hele wereld.

De prehistorische boten lijken onder mee op deze Slavische kano uit de tiende eeuw

De prehistorische boten lijken onder mee op deze Slavische kano uit de tiende eeuw

Mohylek, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer van Bracciano

Aan het Italiaanse Meer van Bracciano lag zo’n 9.000 jaar geleden een nederzetting. De stichters van de gemeenschap arriveerden waarschijnlijk over het water van de rivier de Arrone, die het Meer van Bracciano verbindt met de zee. Langs het meer vonden deze mensen vruchtbare landbouwgrond, bossen en drinkwater. Omdat er rond het meer voornamelijk vondsten van jager-verzamelaar-culturen zijn gedaan, veronderstellen archeologen dat de bewoners van de leefgemeenschap landbouwkennis met zich meebrachten naar de regio. 

De bijzondere boten zijn te zien in het volkenkundig museum in Rome

De bijzondere boten zijn te zien in het volkenkundig museum in Rome

Gibaja et al., 2024, PLOS ONE, CC-BY 4.0.


De archeologen vermoeden bovendien dat er meer boten opgegraven zullen worden in de buurt van La Marmotta. Dat zullen eventuele toekomstige opgravingswerkzaamheden in het gebied moeten uitwijzen.

Meer lezen