Oudste bierbrouwerij ter wereld ontdekt in Egypte

Een aantal van de 40 bassins die bij de bierbrouwerij hoorden.

Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheidkunde

Oudste bierbrouwerij ter wereld ontdekt in Egypte

Egyptische en Amerikaanse archeologen hebben mogelijk de oudste grootschalige bierbrouwerij ter wereld ontdekt. De brouwerij van 5.000 jaar oud ligt in Abydos, Egypte en het bier werd waarschijnlijk gebruikt bij begrafenisrituelen.

Tienduizenden liters

De archeologen legden 8 ruimtes bloot, van 20 bij 2,5 meter. Elk van deze ruimtes bevatte 40 grote aardenwerken bassins, waarin graan en water werden gemixt en verhit. In totaal kon er 22.400 liter tegelijkertijd worden gebrouwd. Het Egyptische Ministerie voor Toerisme en Oudheden liet in een persbericht weten dat de vondst “mogelijk de oudste grootschalige bierbrouwerij ter wereld” is.

Begrafenisrituelen

De onderzoekers vermoeden dat de grootschalige bierproductie een ceremoniële functie had. De brouwerij stond namelijk in Abydos waar Egyptische koningen in die tijd werden begraven. Dit doet vermoeden dat het bier onderdeel was van de koninklijke begrafenisrituelen. Bovendien waren er eerder al aanwijzingen gevonden dat bier een rol speelde bij offerrituelen in het oude Egypte.

Dit is niet de eerste aanwijzing dat de oude Egyptenaren toen al op grote schaal bier produceerden. In 2015 is er in Tel Aviv 5.000 jaar oud aardenwerk gevonden dat gebruikt werd voor het brouwen van bier.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Koning Narmer

De brouwerij dateert waarschijnlijk uit de tijd van koning Narmer (?-3125 v.Chr.). Koning Narmer bracht Opper- en Neder-Egypte bij elkaar en was daarmee de eerste farao die over een verenigd Egypte heerste. Waarschijnlijk stichtte hij ook de eerste dynastie van Egypte. De Griekse geschiedschrijver Herodotos schrijft hem bovendien de stichting van de stad Memphis toe.

Herontdekt

Begin 20e eeuw vonden Britse archeologen al bewijs dat er een bierbrouwerij in Abydos was. Alleen wisten ze de precieze locatie niet. Een team van Egyptische en Amerikaanse archeologen is er bijna een eeuw later nu wel in geslaagd om de brouwerij te vinden. Egypte hoopt dat deze ontdekking het toerisme in de regio weer zal stimuleren, dat door de coronapandemie afgelopen jaar is ingestort.

Bronnen: ReutersPhys.org


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


 

Meer lezen