Houten model bierbrouwerij Oude Egypte

Een houten model van een bierbrouwerij in het Oude Egypte

Het Rosicrucian Egyptian Museum in San Jose, Californië.

5.000 jaar oud bier nagemaakt

Een team van archeologen, microbiologen en wijnexperts is erin geslaagd om bier uit de oudheid na te maken. Hiervoor maakten ze gebruik van de restanten van 5.000 jaar oude biergist uit Israël. Het is voor het eerst dat alcohol uit de oudheid gecreëerd is met behulp van de originele ingrediënten uit die tijd.

Oorsprong van de gist

De gist was afkomstig uit vier verschillende archeologische locaties in Israël, die stammen uit ongeveer 3.000 v.Chr. Maar hoe wisten de onderzoekers zeker dat  dat het hier ging om biergist en niet een ander soort gist? Hiervoor onderzochten ze 27 andere vazen, die geen alcoholische dranken bevatten en daarnaast vergeleken ze de biergist nog met 53 andere samples. De onderzochte vazen en samples vertoonden andere kenmerken dan de biergist.

Het bier vergelijken

Aan de hand van DNA-onderzoek wisten de onderzoekers te achterhalen dat de gevonden biergist vergelijkbaar is met biergist uit traditioneel Afrikaans bier, maar ook overeenkomsten vertoont met modern biergist. Toch is het gecreëerde bier niet exact hetzelfde als de drank uit de oudheid. Bij het brouwen maakten de onderzoekers gebruik van moderne ingrediënten en technieken en bovendien hadden ze geen beschikking tot alle biergistsoorten die in de oudheid gebruikt werden.

Belang van bier

Bier was enorm belangrijk in culturen uit de oudheid. Alcoholische dranken waren vanwege het fermentatieproces vaak veiliger om te drinken dan het sterk vervuilde water. Daarnaast werden alcoholische dranken meestal ook geassocieerd met religieuze praktijken en genezingen.

Een bijzonder project

“Het is enorm bijzonder dat de biergist duizenden jaren bewaard is gebleven en nu nog steeds gebruikt kon worden om bier van te maken” aldus Microbioloog Ronen Hazan, die meewerkte aan het bierproject. “Naast het drinken van 5.000 jaar oud bier, is dit onderzoek enorm belangrijk voor de experimentele archeologie – een werkveld dat het verleden probeert te reconstrueren. Ons onderzoek biedt nieuwe mogelijkheden om oude methoden te onderzoeken en de smaken van het verleden te proeven”.

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen