Scène uit de boeken van de doden (het Egyptische museum) van de god Thoth met een ibishoofd die het laatste oordeel velt.
Wasef et al, 2019
Oude Egyptenaren gebruikten wilde vogels voor offers
In het oude Egypte werden heilige ibissen, een vogel uit Afrika, verzameld uit hun natuurlijke leefomgeving om te worden geofferd. Dit meldt onderzoekers van Griffith University in PLOS ONE.
Egyptische grafkelders zijn gevuld met de gemummificeerde lichamen van heilige Ibissen. Tussen ongeveer 664 v.Chr. en 250 n.Chr. was het gebruikelijk dat de vogels werden geofferd en vervolgens werden gemummificeerd. Het gaat hier om vele miljoenen vogels. Maar hoe de Egyptenaren toegang kregen tot zoveel vogels is een raadsel geweest; sommige oude teksten gaven aan dat langdurig fokken en het temmen van de vogels mogelijke strategieën waren.
Genetische diversiteit
In dit onderzoek verzamelden onderzoekers DNA van 40 gemummificeerde Ibis-exemplaren van zes Egyptische grafkelders uit ongeveer 500 v.Chr. en 26 moderne exemplaren uit heel Afrika. De onderzoekers vergeleken vervolgens de genetische diversiteit tussen beide groepen dieren.
Natuurlijke leefomgeving
Als de vogels werden gefokt en getemd, zou het verwachte resultaat een lage genetische diversiteit tussen de gemummificeerde vogels zijn als gevolg van kruising tussen een beperkt aantal vogels. Uit het onderzoek bleek echter dat de genetische diversiteit van de gemummificeerde ibissen vergelijkbaar was met dat van de moderne wilde exemplaren. Dit suggereert dat de vogels niet gefokt werden, maar in hun natuurlijke leefomgeving werden getemd om vervolgens te worden geofferd.