Geen foto

Oorspronkelijke bewoners Amerika afkomstig uit Europa en Azië

Guaná indianen. Nieuw onderzoek toont aan dat de oorspronkelijke bewoners van Amerika afstammen van Europeanen en Aziaten.  Wetenschappers hebben het DNA onderzocht van een 24,000 jaar oud menselijk fossiel uit Siberië. Dit fossiel heeft het genetische signatuur dat alleen de afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners van Amerika hebben.

DNA analyse

Een team van wetenschappers onder leiding van Eske Willerslev, van de Universiteit van Kopenhagen, hebben het DNA onderzocht van een 4-jarig jongetje dat 24,000 jaar geleden overleed. Het armbot van het menselijke fossiel werd gebruikt voor de analyse. Het bot werd in 1920 al opgegraven in Siberië samen met wat beeldjes en werktuigen, maar is nu pas onderworpen aan genetisch onderzoek.

Uit de analyse blijkt dat het DNA van het kind gedeeltelijk overeenkomt met het DNA van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Ook is er een genetische overeenkomst met West-Europeanen. Dit toont aan dat de eerste Amerikanen afstammen van West-Europeanen en Aziaten. Ongeveer 15,000 jaar geleden kwamen de eerste mensen naar het Amerikaanse continent.  

Vermenging Europeanen en Aziaten

De wetenschappers vermoeden dat er een bepaald moment is geweest waarop stammen uit West-Europa in contact zijn gekomen met stammen uit Oost- Azië. Deze zijn vervolgens vermengd geraakt. De nakomelingen hiervan, met zowel Europese als Aziatische genen, zijn naar Oost-Azië gegaan en op een bepaald punt hoogstwaarschijnlijk via de Beringstraat naar Amerika.

Uiterlijk menselijk fossiel

Uit de genetische analyse blijkt ook dat het jongetje waarschijnlijk sproeten, bruine ogen en bruine haren had. Hij bezat dus niet de uiterlijke kenmerken van Oost-Aziaten maar meer die van Europeanen en West-Aziaten.

Bron: Past Horizons

Meer lezen