Jordanië

Een van de gevonden stele's met rituele symbolen

Jordanian Antiquities Authority / AFP.

“Ongekend”: archeologen ontdekken 9.000 jaar oud jagerskamp in Jordanië

Een Frans-Jordaans team van archeologen heeft in Jordanië een 9.000 jaar oud jagerskamp ontdekt. Deze vondst is een van de oudste grootschalige menselijke bouwwerken ooit gevonden. Het kamp bestaat namelijk uit kilometerslange muren, waartussen waarschijnlijk gazelles en andere hoefdieren gedreven werden door de jagers die de regio bewoonden. Volgens het archeologisch team is het een “spectaculaire en ongekende ontdekking.”

Het recent ontdekte jagerskamp is een zogenaamde ‘woestijnvlieger’, oftewel prehistorische jachtvallen die bestaan uit lange, naar elkaar toe lopende muren. Gazelles werden hiermee een soort fuik ingeleid, waarna ze gemakkelijk geslacht konden worden. In de loop der jaren zijn er al honderden van dit soort bouwwerken gevonden, voornamelijk in Oost-Jordanië, maar ook in Saudi-Arabië, Syrië, Turkije, Israël, Egypte en Kazachstan. Wetenschappers vermoedden al langere tijd dat woestijnvliegers al sinds het zevende millennium voor Christus gebruikt werden door prehistorische jagers, maar hard archeologisch bewijs hiervoor ontbrak. Deze ontdekking lijkt daar nu verandering in te brengen.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Woestijnvlieger

Resten van een woestijnvlieger in Israël

Guy Baroz via Wikimedia Commons.



Wat is er gevonden?

Het is niet bekend gemaakt hoe lang de gevonden muren precies zijn. Wel melden de archeologen dat ze een groot aantal gazellebotten hebben gevonden, evenals vier dierenbeeldjes, vuurstenen, restanten van kampvuren en zo’n 150 fossiele schelpen. Ook troffen ze twee stele’s met rotstekeningen aan, waarvan één 70 centimeter en de ander 1,12 meter hoog is. Vermoedelijk waren deze tekeningen rituele symbolen, met als doel om “bovennatuurlijke krachten op te roepen, voor een succesvolle jacht”, aldus het archeologisch team.

Grootschalige jacht

Woestijnvliegers vormen het bewijs voor een “zeer geavanceerde en grootschalige jachtstrategie, die je niet zou verwachten uit deze tijd”, aldus de archeologen. Het lijkt erop dat het gebruik van deze jachtmethode pas echt wijdverspreid werd in het Midden-Oosten, in het vierde millennium voor Christus. De woestijnvliegers bleken zo effectief, dat ze mogelijk het verdrijven van de kropgazelle (Gazella subgutturosa), en andere diersoorten uit de Levant hebben veroorzaakt. Vandaag de dag staat de kropgazelle nog steeds op de lijst van bedreigde diersoorten.

Leefgebied Kropgazelle

Het huidige leefgebied van de kropgazelle. Ooit kwam deze soort ook veel voor in de Levant

מנחם.אל via Wikimedia Commons.



Mysterieus volk

Het lijkt erop dat woestijnvliegers ergens tussen  2000 en 1000 v.Chr. weer in onbruik raakten. Waarom dit precies gebeurde is niet duidelijk, aangezien er verder weinig bekend is over de prehistorische volkeren die deze monumentale bouwwerken maakten. Het recente onderzoek was dan ook onderdeel van een langer lopend onderzoeksproject, om de nomadische stammen van prehistorisch Jordanië beter te begrijpen. Veronique Vouland-Aneini, de Franse ambassadeur in Jordanië, liet weten: “Deze ontdekking biedt ons een waardevolle inkijk in het leven, de tradities en rituelen van het prehistorische Midden-Oosten.”

Bronnen: Journal of Arid Environment, PNAS, Universes in Universe, World History Encyclopedia


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen