Piramides van Gizeh

De Piramides van Gizeh

ScanPyramids 

Onderzoekers ontdekken mysterieuze leegte in piramiden van Gizeh

Wetenschappers van het project ScanPyramids hebben met behulp van muondetectors een mysterieuze lege ruimte in de piramide van Cheops ontdekt. Dat maakten zij woensdag op een persconferentie bekend. De piramide blijkt een 30-meter lange lege ruimte te verbergen die zou kunnen ontrafelen hoe het 4500 jaar oude monument is gebouwd. Het is de eerste ontdekking in de constructie van de piramide sinds de 19e eeuw.

Wereldwonder

De piramide van Cheops, bijgenaamd de ‘Grote Piramide’ is het enige wereldwonder uit de klassieke Oudheid dat nog overeind staat. Hij werd gebouwd tijdens de dynastie van Cheops, van 2509 tot 2483 voor Christus en was eeuwenlang, tot ver in de Middeleeuwen, het grootste gebouw op aarde. Over de constructie van het enorme bouwwerk is weinig bekend. Volgens Herodotus, die 2000 jaar na dato schreef, duurde de bouw 20 jaar. Ook bleven er een aantal papyrusrollen bewaard waarin werd uitgeweid over het transport van stenen.

Extra lege ruimte

Tot nu waren er drie kamers bekend: de Konings- en Koninginnekamer en een kelder. Ze zijn verbonden door gangen en de Grote Gallerij. Het idee dat er nog een lege ruimte zou moeten zijn, bestaat al langer. In de jaren ’80 deed een groep natuurkundigen onderzoek naar de zwaartekracht van de piramide, waaruit zij concludeerden dat er een onbekende lege ruimte zou moeten zijn. Ze zochten ernaar en voerden boringen uit, maar vonden hem niet.

Moderne techniek

Vorig jaar pakte een groep Japanse en Franse onderzoekers de draad weer op. Hun onderzoeksgroep ScanPyramids - gesponsord door de Egyptische overheid - stelt zich ten doel Egyptisch erfgoed uit de oudheid onder de loep te nemen met de modernste technologieën, in de hoop meer te weten te komen over de wonderbaarlijke bouwwerken.

De piramides van Gizeh zijn het afgelopen jaar gescand op muonen. Dat zijn een soort elektronen die overal doorheen gaan, zelfs door steen. Toch is dichte steen ook een obstakel voor muonen, en daarom kun je aan de muon-dichtheid aflezen hoe dik een muur is en of er bijvoorbeeld gaten in zitten. De scan van ScanPyramids heeft nu aangetoond dat er een leegte in de Piramide van Cheops moet zijn van ongeveer 30 meter lang en 10 meter hoog. Hoe die leegte er precies uitziet, moet nader onderzoek uitwijzen. De onderzoekers van ScanPyramids verwachten dat het geen toevallige of onbedoelde leegte is, maar dat de ruimte meer duidelijk moet maken over de constructie van de enorme piramide.

Bronnen:

Afbeelding:

Nadine Doerle via Pixabay (Creative Commons)

Meer lezen