250 Egyptische graftombes in rotswand ontdekt

De graftombes in de rots.

Ministerie van Toerisme en Oudheden Egypte.

250 Egyptische graftombes in rotswand ontdekt

In het zuiden van Egypte zijn 250 in een rotswand uitgehouwen graftombes ontdekt. De begraafplaats, genaamd Al-Hamidiyah, ligt vlakbij Sohag aan de westkust van de Nijl. Onderzoekers denken dat de begraafplaats zo’n 2.000 jaar in gebruik is geweest.

De tombes hebben verscheidene stijlen en zijn op verschillende hoogtes in de rotswand uitgehouwen. Er is ook een tombe gevonden waarvan de functie niet helemaal duidelijk is. Zo heeft dit graf een nepdeur, met daarop inscripties van iemand die offerdieren slacht en rouwenden die offers naar een overledene brengen. In de tombe loopt een gang naar een kruisvormige hal. Vanuit hier loopt vervolgens een gang hellend naar beneden, naar een grafkamer.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Dagelijks leven

Aangezien de tombes hier relatief klein zijn, gaan onderzoekers ervan uit dat hier vooral het ‘gewone volk’ werd begraven. De tombes bieden hierdoor inzicht in het dagelijks leven indertijd. Zo zijn er in de tombes verschillende voorwerpen gevonden, waaronder pottenscherven en intacte potten. Sommige hiervan waren gebruiksvoorwerpen, maar sommigen zijn speciaal voor begrafenissen gemaakt. Daarnaast vond men zowel dierlijke als menselijke botten en een deel van een ronde metalen spiegel.

2.000 jaar in gebruik

Opvallend is dat er niet alleen amfora’s (kruiken met twee oren) uit de Late Periode (722– 332 v.Chr.) zijn gevonden, maar ook kalkstenen grafplaten uit de Zesde Dynastie (2345 – 2181 v.Chr.). Dit wijst erop dat er  hier gedurende verschillende periodes mensen zijn begraven. De onderzoekers denken dan ook dat de begraafplaats zo‘n 2.000 jaar in gebruik was. Sommige tombes dateren namelijk uit ongeveer 2200 v.Chr., terwijl andere uit 30 v.Chr. dateren.

Gewone volk

Omdat de tombes niet zo groot zijn als koninklijke begraafplaatsen, denken de onderzoekers dat hier geen koningen liggen. Het ministerie van Toerisme en Oudheden stelt dat het om de leiders en ambtenaren van de negende provincie van Opper-Egypte (Zuid-Egypte) gaat. Dit was één van de belangrijkste administratie centra in het Oude Egypte, vanwege haar ligging tussen de hoofdstad Manf en de stad Aswan.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen