Zegel

De bedrukte zegel

Vladimir Nichen

7.000 Jaar oude zegel beschermde tegen diefstal

Een archeologisch team van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem heeft een aardewerken zegel gevonden van ongeveer 7.000 jaar oud. Deze werd waarschijnlijk gebruikt om een goederentransport, schuur of graansilo mee te verzegelen. Als het zegel gebroken was, dan wist men dat iemand de inhoud van de verzending of schuur had bekeken en misschien zelfs iets gestolen had. Wat deze vondst vooral bijzonder maakt, is dat de zegel een afdruk heeft. Nog niet eerder zijn er dergelijke oude zegels gevonden met afdruk. De bedrukte zegel duidt erop dat handel 7.000 jaar geleden geavanceerder was dan tot nu toe aangenomen. 

Het zegel is gevonden bij Tel Tsaf, een archeologische vindplaats in het noordwesten van Israël. “Zelfs vandaag de dag worden dergelijke zegels nog gebruikt. Nu blijkt dus dat landeigenaren en toezichthouders ze 7.000 jaar geleden al gebruikten om hun eigendommen te beschermen,” verklaart hoofdonderzoeker Yosef Garfinkel tegenover The Times of Israel.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Bewijs van geavanceerde handel

Zegels met afdrukken worden vaker gevonden in Israël, maar tot nu toe kwam de oudste hiervan uit het vierde millennium voor Christus. De nieuw ontdekte zegel is dus ruim duizend jaar ouder dan deze exemplaren. Aan de afdruk van de zegel, konden archeologen zien dat er meerdere stempels zijn gebruikt. Dit duidt wellicht op de aanwezigheid van twee partijen die samen een transactie bezegelden. Met andere woorden: het duidt op handel. Dit zou betekenen dat handelspraktijken in het Israël van 7.000 jaar geleden geavanceerder waren dan tot nu toe aangenomen. En dat in een tijd waarin het schrift nog niet eens was uitgevonden.

Over Tel Tsaf

Tel Tsaf werd eind jaren ‘70 ontdekt en geldt sindsdien als belangrijke locatie voor archeologisch onderzoek. De vindplaats bestaat uit muurresten van een aantal gebouwen en graansilo’s uit ca. 5200–4700 v.Chr., maar er zijn bewijzen gevonden dat het al eerder bewoond was. Tel Tsaf was waarschijnlijk een belangrijk handelscentrum. Zo zijn er meerdere zegels, kralen, schelpen, potscherven en aardewerken figuurtjes van mensen en dieren gevonden. Het is “bewijs dat mensen hier in contact stonden met volkeren uit Mesopotamië, Turkije, Egypte en de Caucasus.” vertelt Garfinkel in een persbericht. “Er bestaat geen andere archeologische vindplaats [uit deze tijd] waar bewijs is gevonden van handel over zulke lange afstanden.”

Het lijkt er dus op dat Tel Tsaf een sleutelrol heeft gespeeld in de regionale handel. Aan de hand van de graansilo’s en de - voor die tijd - luxe handelswaren die er zijn gevonden (kralen, beeldjes), kunnen we concluderen dat er waarschijnlijk succesvolle graanhandelaren woonden. Garfinkel: “We hopen dat verdere opgravingen bij Tel Tsaf ons meer informatie zullen verschaffen over de impact die deze regionale macht gehad heeft op de Levant.”

Bronnen: Eurekalert, The Jerusalem Post, The Times of Israel


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen