Concepttekening van de Witte Stad

Onbekende beschaving gevonden in Honduras: mogelijke vondst van legendarische stad

Concepttekening van de Witte StadOnderzoekers hebben in de dichtbegroeide jungle van Honduras de overblijfselen gevonden van een tot nog toe onbekende samenleving. Men denkt dat de vindingen toebehoren aan de legendarische stad La Ciudad Blanca (“De Witte Stad”), ook wel bekend als de “verloren stad van de apengod”.

Spaanse conquistadores – metropool vol goud

De Witte Stad was een nederzetting die volgens de overlevering in het La Mosquitia regenwoud in Oost-Honduras gelegen moet hebben. De Spaanse conquistadores (15e – 17e eeuw) geloofden dat in dat regenwoud een metropool vol goud verscholen lag, waarna de legende geboren was. Door rijkdom gedreven schatzoekers als Hernán Cortés, de conquistador die Mexico veroverde, zochten tevergeefs naar La Ciudad Blanca.

Theodore Morde – Verloren stad van de apengod

Pas in 1927 verscheen opnieuw nieuws over de stad. Piloot Charles Lindbergh had naar eigen zeggen witte bouwwerken gezien tijdens een vlucht over Oost-Honduras. In de jaren daarna ontstonden in het Centraal-Amerikaanse land geruchten die spraken over de “verloren stad van de apengod”. Dit werd al snel gelinkt aan de Witte Stad. In 1939 bracht avonturier Theodore Morde duizenden artefacten mee uit de jungle, claimend dat hij de stad had gevonden. Hij zei dat de inheemse bevolking sprak van een gigantisch beeld van een apengod dat daar begraven lag. De precieze locatie gaf hij nooit prijs, uit angst voor schatzoekers en plunderingen. Morde stierf voordat hij de locatie verder kon onderzoeken.

Vondst ruïnes

Men bleef echter zoeken naar de geheime locatie waar Morde over had gesproken. In 1952 bijvoorbeeld werd reeds een door de staat gefinancierde expeditie onder leiding van Tibor Sekelj georganiseerd. Deze liep echter op niks uit. In de jaren negentig berichtten de media voor het eerst over het verhaal en volgden de zoektochten in de jungle zich met grote snelheid op. Lange tijd werd niks gevonden, totdat in 2012 archeoloog Steven Elkins en filmmaker Bill Benenson met radarapparatuur stuitten op mogelijke ruïnes in de Mosquitia jungle.

Overblijfselen onbekende stad

Gemotiveerd door de lokale legendes over de verloren oude stad, begonnen Elkins en Benenson twee jaar geleden met het scannen van de Hondurese jungle vanuit een vliegtuig. Op de luchtfoto’s die werden genomen, ontdekten zij de ogenschijnlijke contouren van een grote nederzetting midden in het oerwoud. De media pikten het verhaal op en berichtten dat zij misschien wel de verloren stad van de apengod hadden gevonden. Naar aanleiding van de foto’s werd een grondexpeditie gestart, waarna de wetenschappers nu inderdaad de overblijfselen van een nog onbekende samenleving hebben gevonden.

Mysterieuze cultuur

Op de plek werden uitgebreide pleinen, aardewerken, stenen beelden, irrigatiekanalen, waterreservoirs, grafheuvels, een piramide van klei en een heleboel mooi bewerkte kunstvoorwerpen gevonden die toebehoren aan een mysterieuze cultuur die vrijwel onbekend is. De vondsten zijn sinds de verdwijning van de inwoners van de nederzetting eeuwen geleden niet aangeraakt en dateren volgens archeoloog Oscar Neil Cruz van het Honduran Institute of Antropology and History waarschijnlijk uit 1000-1400. De meest spectaculaire vondst tot nu toe is het hoofd van een beeld dat mogelijk een ‘mensjaguar’ voor moet stellen, een bovennatuurlijk spiritueel wezen.

Meer steden & ontbossing

Archeologen gaan ervan uit dat onder de grond nog veel meer spullen gevonden zullen worden en geloven dat de artefacten niet slechts aan één stad toebehoren. De Mosquitia jungle huisvest volgens hen mogelijk veel meer verloren steden, allen onderdeel van een verloren civilisatie. Het regenwoud is zo dichtbegroeid dat de dieren er waarschijnlijk nog nooit mensen hebben gezien, waardoor de steden lange tijd verborgen bleven. Ontbossing dreigt hier echter de komende jaren verandering in te brengen, want veel regenwoud wordt gekapt en vernietigd.

Bronnen

www.ninefornews.nl

www.ancient-origins.net

www.newser.com

www.redorbit.com

www.time.com

www.news.nationalgeographic.com

Afbeelding

Virgil Finlay [Public domain], via Wikimedia Commons

Meer lezen