De stapel sieraden

De stapel sieraden en snuisterijen waar de ring (rood omrand) in is gevonden.

Gemeenteprovincie Vestland.

Noorse vrouw vindt gouden Viking-ring in stapel ‘goedkope sieraden’

Mari Ingelin Heskestad uit Noorwegen kocht een partij goedkope sieraden en snuisterijen via een online veiling. Toen ze het pakket opgestuurd kreeg in een oude kartonnen bananendoos viel haar direct iets op: tussen de sieraden bevond zich een grote, zware gouden ring.

De Viking-ring

De Viking-ring.

Provinciegemeente Vestland.

Specialisten

Nadat Heskestad de ring aan haar familie had laten zien stapte ze ermee naar de autoriteiten in Bergen, in de provincie Vestland. Ze liet haar vondst zien aan de archeologen aldaar, die na inspectie konden beamen dat het gaat om een ring uit de late ijzertijd in Scandinavië (omstreeks 550 na Christus), of de Vikingtijd (700 na Christus). De archeologen leidden dit af van de stijl, die kenmerkend is voor die tijd. Specialisten aan de Universiteit van Bergen zijn de ring nu aan het conserveren, waarna de ring tentoongesteld kan worden.

Grote man

Archeoloog en senior adviseur bij het Vestlandse cultureel erfgoedcentrum Sigrun Wølstad vertelde Live Science dat het een grote man was die de ring vroeger heeft gedragen: ‘Eén van de mannen van het museum deed de ring om zijn duim.’ ‘Er zijn meer van dit soort ringen hier gevonden, in goud en zilver, met een draaiing en brede en smalle elementen’, aldus Wølstad. ‘Het is mogelijkdat de ring ooit in een Vikinggraf heeft gelegen, maar dat het door een vinder die misschien overleden is terecht is gekomen tussen de andere sieraden.’

Status

Unn Pedersen, archeoloog aan de Universiteit van Oslo, die verder niets met de vondst te maken had bevestigt wat Wølstad vermoedde: ‘De ring komt uit de Vikingtijd, de ring komt overeen met andere vondsten uit graven uit deze tijd.’ Pedersen: ‘Ringen – en vooral gouden – uit deze tijd zijn zeldzaam. Soms werden ze niet alleen gebruikt als versiering, maar ook bij rituelen, zoals het zweren van een eed. Ook waren sieraden in die tijd een teken om de hiërarchie te benadrukken; goud was in de Vikingtijd louter voor de maatschappelijke topelite. Het zou gekund hebben dat mensen die lager op de sociale ladder stonden ook sieraden droegen, maar dan van minder kostbare materialen, zoals brons of koper. Het duurste metaal was goud, daarna zilver, koperen legeringen en daarna lageringen met tin en lood.

Meer lezen