Nieuwe vondsten onthullen voorgeschiedenis Caernarfon Castle

Caernarfon Castle in Wales. Nieuwe opgravingen vullen de historische tijdlijn van het kasteel aan.

Suicasmo, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Nieuwe vondsten onthullen voorgeschiedenis Caernarfon Castle

Britse archeologen hebben opgravingen gedaan die de historische tijdlijn van Caernarfon Castle verder invullen. De vondsten zeggen niet alleen iets over de Normandische tijd in de 11e eeuw, maar gaan zelfs terug tot de Romeinse tijd, in de eerste eeuw n.Chr. Het was het grootste archeologische onderzoek ooit verricht bij Caernarfon Castle.

Originele funderingen

Caernarfon Castle in Wales geldt tegenwoordig als een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Groot-Brittannië. Over de voorgeschiedenis van deze iconische locatie was lange tijd echter weinig bekend. Hier brachten deze opgravingen verandering in. De onderzoekers ontdekten namelijk waar originele gebouwen hebben gestaan in de 13e en 14e eeuw. Dit geeft inzicht in hoe Caernarfon Castle zich ontwikkelde na de bouw in 1283.

Tijdens verdere opgravingen bij dit Werelderfgoed stuitten ze bovendien op stenen funderingen onder het huidige kasteel. Deze funderingen doen vermoeden dat er voorheen een Normandisch ‘motte and baileys’-kasteel op deze locatiestond. Zo’n vestingswerk bestond uit een opgeworpen heuvel (motte) en een toren (bailey) daarbovenop. Deze forten werden relatief snel gebouwd om direct een nieuw veroverd gebied te veilig te stellen.

Romeinse kolonisten

Maar de vondsten gaan verder terug; er zijn scherven van Romeinse pottenbakkerij uit de eerste eeuw na Christus gevonden, maar ook tegels en beenderen van dieren. Dit wijst op de aanwezigheid Romeinse kolonisten op deze locatie. Momenteel worden de vondsten onderzocht door Salford University.

“We hebben bewijs dat teruggaat tot de Romeinse kolonisten uit de eerste eeuw. Dat impliceert dat de locatie van Caernarfon Castle van groot strategisch belang is geweest lang voordat het [huidige] kasteel in 1283 werd gebouwd”, zegt Ian Miller, directeur Archeologie aan Salford.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Laserscan

Er zijn plannen om een 3D-laserscan van de locatie te maken. Dit helpt niet alleen om de geschiedenis van Caernarfon Castle beter te begrijpen, maar laat het grote publiek ook digitaal meekijken.

Caernarfon Castle

Caernarfon Castle werd vanaf 1283 gebouwd door de Engelse koning Edward I om zich te verdedigen tegen een opstand onder leiding van de laatste onafhankelijke Prins van Wales, Llywelyn ap Gruffydd. Edward I had Wales namelijk in 1277 ingenomen. De lokale bevolking bleef echter ook na de verovering opstandig. Daarom stampte Edward in heel Wales kastelen uit de grond, om zijn nieuwe onderdanen onder de duim te houden.

Zo ook bij Caernafon. De locatie had een strategische ligging en bood controle over de scheepvaart door de Menai Straat (een smalle zeestraat aan de kust van Wales). Er werd tot 1323 aan gebouwd, maar het kasteel kwam nooit helemaal af. Toch weerstond het twee opstanden van de Welshman, in respectievelijk 1294 en 1403.

Het verhaal wil dat Edward I aan het Welsche volk een prins beloofde die ‘in Wales geboren was en geen enkel woord Engels sprak’. Daarmee doelde hij op zijn zoon, toen nog een baby. Zijn zoon werd tijdens zijn militaire campagne in Wales geboren en sprak überhaupt nog geen woord. Het is een populair verhaal, maar niet bewezen.

Tegenwoordig staat Caernaefon Castle op de Werelderfgoedlijst. Het is een belangrijk monument en ceremoniële locatie; in 1969 werd Prins Charles, Prins van Wales, op Caernarfon Castle ingehuldigd.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!Bronnen: BBC

Meer lezen