Carmarthenshire, de streek waar de schat is gevonden

Weiland in Wales geeft 3.000 jaar oude schat prijs

Carmarthenshire, de streek waar de schat is gevondenEen verzameling van dertien bronzen voorwerpen, ontdekt met een metaaldetector op een boerderij in het westen van Wales, is vorige week verklaard tot schat. De vondst bestaat uit dertien objecten die dateren van 1000 tot 800 voor Christus. De vinder en de landeigenaar krijgen nu de waarde van de schat uitbetaald, waarna deze in een museum terecht komt.

Kevin Sawyer had sinds zes weken een nieuwe hobby: de bodem verkennen met een metaaldetector. Hij vroeg een boer om toestemming om op zijn land te zoeken, en deed toen al snel een bijzondere vondst. “Ik kreeg een heel sterk signaal van de detector, en na ongeveer 35 centimeter graven zag ik direct dat het een stuk brons was”, zegt Sawyer tegen de website WalesOnline. “Het lijkt me behoorlijk zeldzaam om na een paar weken al zo’n ontdekking te doen.”

Daarop kwamen professionele archeologen de vindplaats onderzoeken. Ook namen ze de gevonden voorwerpen onder de loep. Uiteindelijk bleek het om dertien stukken brons te gaan, waaronder een bijl, een grote speerpunt en een deel van een armband. De wetenschappers denken dat de verzameling 3.000 jaar geleden werd begraven als offer aan de goden.

Volgens de voorschriften heeft een lijkschouwer vastgesteld dat de gevonden objecten aan niemand toebehoren, daarom kan nu officieel van een ‘schat’ gesproken worden. Sawyer en de landeigenaar krijgen de waarde ervan uitgekeerd, maar die moet nog worden vastgesteld. Sawyer verwacht echter niet dat hij er rijk van wordt. “Misschien kan ik er wat batterijen voor de detector van betalen”, zegt hij. “Maar de echte waarde is de historische, en daar doe ik het voor.”

Bron: WalesOnline

Meer lezen

Tijdvakken