Terracottaleger

Het Terracottaleger van Qin Shi-Huangdi

Mr. Tickle via Wikimedia Commons.

Nieuwe soldaten van Chinese Terracottaleger ontdekt

Het beroemde Terracottaleger van Qin Shi Huangdi heeft er een aantal nieuwe manschappen bij. Tijdens een opgraving in ‘put nr. 1’ werden namelijk 20 nieuwe terracottafiguren gevonden. Deze put bevat voornamelijk voetsoldaten, paardenwagens en enkele hogere officieren. De archeologen hebben nog niet bekend gemaakt wat de precieze samenstelling is van de nieuwgevonden beelden, maar het lijkt erop dat het voornamelijk voetsoldaten zijn.

Geschiedenis van het Terracottaleger

Het Terracottaleger werd zo’n 2.200 jaar geleden gebouwd in opdracht van Qin Shi Huangdi (259 v.Chr. – 210 v.Chr.), die ook wel bekend staat als China’s eerste keizer. Het moest dienen als laatste rustplaats voor de keizer, waar hij in het hiernamaals tot in de eeuwigheid bediend kon worden door zijn onderdanen.

Terracottaleger

-

Publiek domein.Het eerste figuur werd per toeval ontdekt in 1974, toen lokale boeren tijdens het graven van een put op een terracottasoldaat stuitten. Bij verdere opgravingen kwamen duizenden soldaten en paarden tevoorschijn. Tot nu toe zijn er door archeologen in totaal zo’n 8.000 terracottafiguren ontdekt.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


In de doofpot?

Vreemd genoeg wordt deze indrukwekkende grafheuvel niet genoemd in oude Chinese bronnen. Dit kan te maken hebben met het feit dat kort na Huangdi’s dood in 210 v.Chr. een gewelddadige opstand uitbrak, wat ertoe leidde dat de keizerlijke familie werd afgezet. Leden van de daaropvolgende Han-dynastie (206 v.Chr. - 220 n.Chr.) zouden het terracottaleger daarna mogelijk verhuld kunnen hebben, zodat de grootse daden van Huangdi vergeten zouden worden.

Qin

Grondgebied van de Qin-dynastie

SY via Wikimedia Commons.Wat is er gevonden?

Over de vondst van de 20 nieuwe figuren is helaas nog niet veel bekend gemaakt. Op een foto gepubliceerd door China Global Television Network lijken er alleen beelden van voetsoldaten gevonden te zijn. Deze beelden lijken overigens ook aan stukken te liggen. Het komt vaak voor dat nieuwe terracottabeelden uiteengevallen zijn in meerdere brokstukken. Deze zullen dan door specialisten weer gerestaureerd worden. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre we iets van deze vondst kunnen leren over het China van 2.200 jaar geleden.

Bronnen: ART News, CGTN.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen