Graf Han Wendi

Het graf van Han Wendi

Provinciaal Instituut voor Archeologie van Shaanxi

Graftombe van Chinese keizer Han Wendi ontdekt

In de buurt van de Chinese stad Xi´an hebben archeologen het graf van de Chinese keizer Han Wendi (202 - 157 v.Chr.) geïdentificeerd. De tombe bevindt zich in een piramidevormige grafheuvel (ongeveer 30 meter onder de grond) en is 74,5 meter lang bij 71,5 meter breed. Volgens de archeologen toont deze graftombe een verandering in de prioriteiten van deze keizer, ten opzichte van zijn voorgangers.

De locatie van het graf van Han Wendi wordt grofweg beschreven in een aantal oude Chinese bronnen, maar waar zijn laatste rustplaats precies lag was tot nu toe onbekend. Lange tijd vermoedden experts dat een heuvel ten noorden van Xi’an het graf van Wendi was. Deze heuvel zou volgens hen kustmatig zijn opgeworpen als laatste rustplaats voor de keizer. Het lijkt er echter op dat deze heuvel natuurlijk gevormd is, waardoor de vermoedens niet bevestigd werden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Relatief bescheiden

Dat het zo lang heeft geduurd om wél de juiste heuvel te identificeren, is deels te wijten aan het feit dat Wendi’s grafheuvel niet een extra ophoping heeft bovenaan de heuvel. Dit was wel gebruikelijk bij zijn voorgangers. De relatief bescheiden stijl van het graf komt echter wel overeen met wat we van de keizer weten. Hij stond namelijk bekend om zijn sobere levensstijl. Wendi zou onder sterke invloed hebben gestaan van zijn Taoïstische vrouw Keizerin Dou. Binnen deze religieuze en filosofische stroming staan bescheidenheid en zuinigheid centraal, waardoor Wendi tijdens zijn bewind zo min mogelijk onnodige uitgaven wilde doen. Zo verlaagde hij alle belastingen tot een minimum en stimuleerde hij de landbouw en ambachten. Graanschuren werden volgepropt voor slechtere tijden en er was zo`n overvloed dat een deel van het graan zelfs wegrotte. Zijn regeerperiode staat dan ook bekend om zijn grote mate van stabiliteit.  

Han Wendi

Een tekening van Han Wendi uit de tijd van de Song-dynastie (960 - 1279)

Onbekend.Meer dan 1.000 voorwerpen

Het daadwerkelijke lichaam van de keizer is nog niet geïdentificeerd. Toch zijn de archeologen er zeker van dat ze zijn graf gevonden hebben. “Het grote formaat van het graf past alleen bij de hoogste lagen van de Westelijke Han-dynastie”, vertelt archeoloog Ma Yongying in een interview met China Daily. “Dit wordt ook ondersteund door het onderzoek dat we gedaan hebben in de graven rondom de graftombe.” Er zijn namelijk ruim honderd graven ontdekt, die verspreid liggen in het omringende gebied. Ook zijn er rondom het graf duizenden voorwerpen gevonden, waaronder meer dan 1.000 aardewerken beeldjes van mannen, evenals bronzen versieringen van paardenwagens en zegels van overheidsfunctionarissen van de Han.

Zegels Han

Zegels van overheidsfunctionarissen

Provinciaal Instituut voor Archeologie van Shaanxi.Verandering in culturele opvattingen

“Dit is de vroegste Westelijke Han-begraafplaats waar het graf van de keizer zich in het centrum bevond, omringd door de graven van anderen”, aldus Yongying. “Deze graven imiteerden wellicht het volledige overheidsapparaat. De keizer wilde zelfs na zijn dood het land kunnen besturen.” Dit is anders dan bij de oudere Chinese keizerlijke graven, die eerder het belang van familiebanden onderstreepten. Zo werden keizerlijke echtparen vaak samen begraven. “Maar Han Wendi’s graftombe laat zien dat het rijk centraal stond”, voegt Yongying toe.

Bronnen: China DailyProvinciaal Instituut voor Archeologie van Shaanxi, Wikipedia


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen