Dode Zeerollen?

Delen van het boek van de 'kleine profeten'

Shai Halevi, Israel Antiquities Authority.

Nieuwe fragmenten van de Dode Zeerollen gevonden?

Voor het eerst in 60 jaar zijn in Israël tijdens archeologisch onderzoek nieuwe bijbelfragmenten gevonden. De tientallen fragmenten zijn ongeveer 1.900 jaar oud en geschreven in het Grieks. Ze zijn gevonden in de zogenaamde ‘Horrorgrot’ in de Woestijn van Judea, in de buurt van Ein Gedi aan de Dode Zee.

De Horrorgrot is al langer bekend bij archeologen. Deze archeologische vindplaats dank zijn naam aan een opgraving uit 1960, toen hier 40 skeletten werden gevonden van mannen, vrouwen en kinderen. Deze hebben zich ergens tussen 132 en 136 n.Chr. verstopt in de grot tijdens de Bar Kochba-opstand. Dit was een Joodse opstand tegen het Romeinse gezag tijdens het bewind van keizer Hadrianus, die op een zeer gewelddadige manier werd neergeslagen door een Romeins legioen.

Het boek van de twaalf kleine profeten

De bijbelfragmenten zijn ook in de grot verstopt tijdens de Bar Kochba-opstand en bevatten delen uit het Oude Testament. Specifiek gaat het hier om fragmenten van het boek van de twaalf ‘kleine profeten’ zoals Zacharia en Nahum.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


“Wees er niet op uit om een ander kwaad te doen en laat je niet verleiden tot meineed, want daar heb ik een afkeer van–spreekt de HEER.” valt bijvoorbeeld te lezen op het perkament van één van de fragmenten (Zacharia 8:16–17). In de verder volledig Griekse tekst is HEER wel geschreven in het Hebreeuws.

Nieuwe Dode Zeerollen?

Sommige media noemen de vondst nieuwe fragmenten van de Dode Zeerollen. Deze benaming verwijst naar een wereldberoemde verzameling van duizenden tekstfragmenten van ongeveer 900 Joodse en Hebreeuwse religieuze teksten, gevonden in de jaren ‘40 en ‘50. Deze teksten werden gevonden in elf grotten bij Qumran aan de Westelijke Jordaanoever. De Horrogrot ligt echter niet in de buurt van deze grotten en de Israel Antiquities Authority (IAA), de organisatie verantwoordelijk voor de vondst van de nieuwe teksten, spreekt daarom slechts van “nieuwe bijbelfragmenten.” Desalniettemin noemt Avi Cohen, directeur-generaal van het Israëlische Ministerie van Cultuur, de nieuwe vondst “bijzonder” en niet alleen “belangrijk voor ons eigen culturele erfgoed, maar dat van de hele wereld.”

Verdere vondsten

Naast bijbelfragmenten zijn ook zeldzame munten gevonden uit de tijd van de Bar Kochba-opstand. Daarnaast stuitten de archeologen ook nog op een 6.000 jaar oud gemummificeerd skelet van een kind en een nog grotendeels intacte geweven mand van 10.500 jaar oud. Hiermee is dit waarschijnlijk de oudste intacte mand ooit gevonden. Het kurkdroge klimaat van de woestijn heeft ervoor gezorgd dat al deze spullen zo lang goed bewaard zijn gebleven.

Wake-up call voor de regering

Sinds de vondst van de Dode Zeerollen zeventig jaar geleden, zijn Israëlische woestijngrotten het doelwit geweest van zowel archeologen als erfgoeddieven. Om de roof van belangrijk cultureel erfgoed te voorkomen, is door de IAA een nationaal initiatief gestart om zo veel mogelijk erfgoed uit de grotten van de Woestijn van Judea op te halen, zodat ze niet in de handen komen van plunderaars. Israel Hasson, directeur van de IAA, noemt de vondst in een persbericht van het Israëlisch Ministerie van Buitenlandse zaken een “wake-up call” voor de regering. Hij is van mening dat er meer middelen door de staat moeten worden ingezet, om het project te steunen in zijn zoektocht naar belangrijk cultureel erfgoed.

Bronnen: Israëlisch Ministerie van Buitenlandse Zaken, Live Science, NRC.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen