Geen foto

1.600 jaar oud badhuis gevonden in Judea

Archeologen vonden een Romeins badhuis in het oude Judea.Israëlische archeologen hebben in het oude Judea een badhuis opgegraven dat dateert uit de Byzantijnse periode (ca. 330 – 1452).  De resten liggen vlakbij een oude weg die dwars door zuidelijk Israël liep. Het badhuis diende waarschijnlijk ter ontspanning voor reizigers die overnachten in een ernaast gelegen herberg.

Het opgegraven badhuis heeft een omvang van twintig bij twintig meter. De opgravingdirecteur dr. Rina Avner beweert tezamen met dr. Yitzchak Paz dat de resten stammen uit de vierde of vijfde eeuw na Christus. Wat nog zichtbaar is zijn de frigidarium (de koude ruimte), de caldarium (de hete ruimte) en de tepidarium (de warme ruimte).

Ook herkenden de archeologen een binnenhof ten noordoosten van de kamers van het badhuis. In een hoek van het hof viel er een klein koud waterpoel te bereiken in een hoek van het hofje. Het is mogelijk dat het badhuis onderdeel was van een welvarend landgoed, net zoals de moderne zwembaden in de tuinen van grote villa’s.

De traditie van badhuizen stamt uit de Romeinse periode en het opgegraven badhuis lijkt op een continuering van de traditionele Romeinse stijl. Het waren publieke gebouwen, bestemd voor ontspanning en sociale interactie. Dit badhuis bevond zich nabij de Ayalon vallei. Er liep een weg langs Nahal Harel dwars door deze vallei. De archeologen denken dat het badhuis onderdeel was van een herberg dat diende voor de reizigers die over deze weg trokken. In het nabij gelegen Latrun en Caesarea zijn eerder ook al Romeinse badhuizen opgegraven.

Het gebied dat bekend staat onder de naam Judea was oorspronkelijk een klein koninkrijk ten zuiden van Jeruzalem, gelegen aan de kust van de Dode Zee. Onder Romeins bewind werd de zuidelijke streek van het moderne Israël omgedoopt tot de provincie Judea. Er woonden grote groepen joden die vaak in conflict kwamen met hun Romeinse overheersers. Nadat het Romeinse Rijk in het westen uiteenviel in de vierde eeuw na christus bleef het oostelijk deel intact. Het overgebleven rijk duiden we nu aan als het Byzantijnse Rijk en het bestond voort tot aan het einde van de middeleeuwen. Judea viel dus in deze periode onder Byzantijns bewind.

Bron: Israel National News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen