'Rijtjeshuizen' bij Marea

De ruïnes van de 'rijtjeshuizen' gevonden bij Marea

Mariusz Gwiazda / Universiteit van Warschau

Nieuw stadsdeel ontdekt van Egyptische stad Marea

Een Pools team van Archeologen heeft bij de Oud-Egyptische stad Marea een compleet nieuw stadsdeel ontdekt van zo’n 13 hectare. Marea is gesticht rond de tijd van de 25ste dynastie (747 - 656 v.Chr.) en diende tijdens Griekse en Romeinse tijden als belangrijke havenstad aan het Mariout-meer, even ten zuiden van Alexandrië. Het nieuw ontdekte stadsdeel komt uit de 6de eeuw n.Chr. en diende waarschijnlijk als tijdelijke verblijfplaats van christelijke pelgrims.

Rijtjeshuizen uit de 6de eeuw

Marea werd ontdekt in 1866 en is sindsdien een belangrijke archeologisch vindplaats. “Afgelopen jaren hebben we een revolutie doorgemaakt als het aankomt op wat we weten van deze oude stad,” liet Mariusz Gwiazda, archeoloog aan de Universiteit van Warschau, weten in een interview met Science in Poland. “Dit is te danken aan nieuwe non-invasieve technieken die we gebruiken, in combinatie met opgravingen.” Non-invasieve archeologie is onderzoek waarbij er niet in de bodem gegraven wordt, zoals grondradar-onderzoek.

Met behulp van deze technieken is het nieuwe stadsdeel gevonden. Wat opviel aan de gebouwen is dat ze allemaal identiek zijn; het zijn een soort rijtjeshuizen, allemaal 10 bij 10 meter en allemaal met kleine veranda’s aan de oost en westzijde. De huizen hebben overeind gestaan van de 6de tot 8ste eeuw n. Chr. “Deze vondst was een grote verrassing, aangezien er destijds geen nieuwe steden gebouwd werden in Egypte,” aldus Gwiazda. Ook waren de gebouwen volgens de archeoloog “anders dan alle andere in de Mediterrane wereld.”


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Tijdelijke verblijfplaats

De archeologen vermoeden dat de gebouwen dienden als tijdelijke verblijfplaats voor pelgrims op weg naar Aboe Mena, een christelijk bedevaartsoord dat bestond van ongeveer de 4de tot 7de eeuw n.Chr. Dit bedevaartsoord vormde zich rond het graf van Menas van Alexandrië (285 - ca. 309 n.Chr.), een koptisch christelijke heilige. Menas diende in het Romeinse leger, maar werd geëxecuteerd omdat hij zijn christelijke geloof niet wilde afzweren.

Plattegrond

Een plattegrond van hoe het stadsdeel er uit heeft moeten zien. De 'rijtjeshuizen' zijn geel gemarkeerd.

Mariusz Gwiazda / Universiteit van Warschau 



Helende werking

Aangezien de gebouwen direct aan de kust van het Mariout-meer gevonden zijn, denken de archeologen dat pelgrims - voornamelijk uit het noorden van Egypte - per boot afreisden naar Aboe Mena en onderweg stopten bij Marea. Het water bij Aboe Mena zou een helende werking hebben gehad en werd in speciale flesjes verkocht aan de pelgrims. Deze flesjes zijn teruggevonden in heel het Mediterrane gebied. Sommigen zijn zelfs teruggevonden in Groot-Brittannië.

De voorlopige resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Antiquity.

Bronnen: AntiquityPools Centrum van Mediterrane Archeologie, Science in Poland.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen