‘Een Egyptisch Pompeï’: 3.400 jaar oude faraostad opgegraven in Egypte

De muren van de opgegraven stad.

Reuters

‘Een Egyptisch Pompeï’: 3.400 jaar oude faraostad opgegraven in Egypte

In Centraal-Egypte is een gehele stad onder het zand gevonden. De stad van rond de 3.400 jaar oud ligt bij Luxor (wat voorheen Thebe was), niet ver van de beroemde Vallei der Koningen. Deskundigen spreken van de belangrijkste archeologische vondst sinds de ontdekking van het graf van Toetanchamon. De stad kan namelijk nieuwe inzichten geven in het dagelijks leven in de tijd van de farao’s.

De stad dateert uit de regeringstijd van farao Amenhotep III (1390–1353 v.Chr.). Amenhotep III uit de 18e dynastie van het Oude Egypte was één van de machtigste farao’s van het oude Egypte. De stad ligt tevens dichtbij de Vallei der Koningen. In deze vallei werden de farao’s van het Nieuwe Rijk (1550–1070 v. Chr.) begraven.

Toevalsvondst

Bij opgravingen van een dodentempel in september 2020 stuitten de archeologen op de stenen constructies van de stad. Een team van archeologen begon in september 2020 met opgravingen van een dodentempel bij Luxor. Maar binnen een aantal weken stuitten ze op stenen constructies. Al snel kwam er steeds meer van de bedolven stad tevoorschijn.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Vrijwel intact

De stad lag eeuwenlang onder zand bedolven. Bij de opgravingen zijn onder meer drie paleizen en een regeringscentrum gevonden. Maar ook rijen huizen langs straten. Ook groeven archeologen ovens voor glas en aardenwerk op. Sommige bakstenen muren in de stad zijn wel 3 meter hoog. In de stad troffen de archeologen overal nog vrijwel intacte muren en kamers aan. Deze kamers lagen vol met dagelijkse gebruiksvoorwerpen, zoals aardenwerken servies, maar ook siervoorwerpen. Zo vonden de onderzoekers standbeelden, ringen en scarabeeën. Scarabeeën zijn amuletten of zegels in de vorm van een pillenkever, een soort mestkever die in het Oude Egypte als heilig werd beschouwd.

Egyptisch Pompeï

Doordat de stad eeuwenlang intact bleef onder het zand, spreken deskundigen ook wel van een ‘Egyptisch Pompeï’. Pompeï in Italië werd na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius bedolven onder vulkaanas. Hierdoor bleef Pompeï eeuwenlang intact.

Belangrijke vondst

Een groot deel van de stad bij Luxor is zelfs nog niet opgegraven, daar is meer tijd voor nodig. Maar nu al kunnen onderzoekers zeggen dat het een erg bijzondere vondst is. Er wordt zelfs beweerd dat we hier te maken hebben met de belangrijkste archeologische vondst sinds de ontdekking van Toetanchamon’s graf. De stad kan namelijk veel nieuwe informatie opleveren over het dagelijks leven in de tijd van zo’n rijke farao als Amenhotep III.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen