De onderzochte skeletten uit Herculaneum

De onderzochte skeletten uit Herculaneum

Dr Luciano Fattore

Nieuw onderzoek: Romeinse mannen en vrouwen hadden apart dieet

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van York blijkt dat mannen en vrouwen in het Romeinse Herculaneum er verschillende diëten op nahielden. Waar het dieet van de vrouwen grotendeels bestond uit zuivelproducten, groenten en fruit, aten de mannen juist veel meer vis en graanproducten. Deze studie biedt zo een nieuwe inkijk in de levenswijze en eetgewoontes van de Romeinen.

Voor deze studie onderzochten archeologen de skeletten van 17 verschillende volwassenen, die allemaal gevonden zijn in Herculaneum. Met behulp van nieuwe technieken keken ze hierbij naar het aminozuur in de botten. Simpel gezegd zijn deze zuren de belangrijkste ‘bouwstenen’ van proteïnen, oftewel eiwitten. Door naar de verhoudingen van isotopen in deze zuren te kijken, konden ze vervolgens bepalen via wat voor type voedsel deze personen hun eiwitten binnenkregen. Dit leverde een aantal verrassende inzichten op.

Zuivel voor de vrouwen, vis voor de mannen

Zo kwam uit deze analyse naar voren dat de onderzochte mannen en vrouwen er duidelijk verschillende diëten op nahielden. Vrouwen kregen hun eiwitten vooral binnen via eieren en zuivelproducten, evenals diverse soorten groenten en fruit; zoals bonen, kersen, perziken en olijven. De onderzochte mannen kregen daarentegen een groter deel van hun proteïnen via vis en zeevruchten binnen, ongeveer 50% meer dan de vrouwen. Daarnaast aten ze meer graanproducten. Ook onderstreept deze studie het belang van olijfolie in de Romeinse keuken. Minstens 12% van alle calorieën die de inwoners van Herculaneum (man en vrouw) binnenkregen, was namelijk uit olijfolie afkomstig.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Dit onderzoek bevestigt hiermee wat archeologen al lange tijd vermoedden: dat het dieet van de Romeinen vaak samenhing met hun sociale status en geslacht. Historische bronnen bevatten hier al een aantal aanwijzingen voor, maar tot nu toe was er nog geen direct archeologisch bewijs gevonden.

Maatschappelijke positie bepaalde dieet

Deze verschillende diëten voor mannen en vrouwen hangen waarschijnlijk samen met hun maatschappelijke status en rol, vertelt Silvia Soncin (medeauteur van deze studie) in een persbericht. “Mannen waren vaker werkzaam in de maritieme sectoren, zoals de visserij en de scheepvaart. Bovendien hadden ze in het algemeen een hogere sociale status en werden ze op jongere leeftijd vrijgelaten uit de slavernij dan vrouwen. Hierdoor hadden ze meer toegang tot duurdere levensmiddelen, zoals vis en zeevruchten,” aldus Soncin.

Herculaneum

Herculaneum was een stad uit de oudheid, gelegen tussen de Vesuvius en Neapolis (het huidige Napels). De stad werd in 79 na Christus zwaar getroffen door een uitbarsting van de Vesuvius, net als het nabijgelegen Pompeï. Hierbij werd de stad bedekt door een dikke laag van lava en as. In tegenstelling tot Pompeï, wisten de meeste inwoners hier echter te ontkomen. Archeologen hebben namelijk geen lichamen in Herculaneum zelf aangetroffen. Alleen bij de boothuizen aan het strand zijn de skeletten van ongeveer 340 mensen gevonden, die blijkbaar niet op tijd konden vluchten.

Bronnen: Phys.org, Universtity of York


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen