Nieuw onderzoek: middeleeuwse vrouwen droegen ‘magische’ gordel als talisman op het kraambed

De gordel met christelijke afbeeldingen.

Wellcome Collection, CC-BY 4.0

Nieuw onderzoek: middeleeuwse vrouwen droegen ‘magische’ gordel als talisman op het kraambed

Een nieuwe studie naar een middeleeuwse gordel uit het Londense museum Wellcome Collection werpt licht op de rituele functie ervan tijdens bevallingen. Uit dit onderzoek blijkt dat deze gordel waarschijnlijk een talisman was, die christelijke vrouwen in het kraambed moest beschermen tegen complicaties. Het is een zeldzame gordel, want hoewel er in de middeleeuwen veel gebruik werd gemaakt van zulke gordels, hebben er maar weinig de Reformatie overleefd.

De gordel is gemaakt van schapenhuid en stamt uit het begin van het 15e eeuw. Op de perkamenten gordel staan afbeeldingen van Jezus Christus en zijn kruisiging. Ook zijn er christelijke gebeden op geschreven. De maten van 3.3m bij 10cm zouden zijn gebaseerd op het lichaam van Maria, de moeder van Christus. Deze talisman moest de vrouw beschermen tegen complicaties tijdens de bevalling. In de middeleeuwen was overlijden tijdens bevalling de grootste doodsoorzaak van vrouwen in Engeland.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Veel gebruikt

De gordel werd tijdens de bevalling om de buik van de vrouw gewikkeld als een soort bescherming. Onderzoekers denken dat de gordel uit het museum door tijdens honderden bevallingen is gebruikt. De afbeeldingen erop zijn namelijk vervaagd en er zitten verschillende vlekken in. In deze vlekken troffen de onderzoekers eiwitten aan van producten die voor gezondheidsproblemen tijdens bevallingen werden gebruikt, zoals honing, granen, groenten en geitenmelk. Daarnaast werden er sporen van menselijke proteïnen op de gordel gevonden, die ook in vaginaal vocht voorkomen. Dit wijst er nog extra op dat de gordel tijdens bevallingen werd gebruikt.

Gespaard

Het bijzondere aan deze gordel is dat hij de ‘ontbinding van de kloosters’ (1536-1541) heeft overleefd. Koning Hendrik VIII scheidde toen de Anglicaanse kerk af van de Rooms Katholieke kerk en liet alle kloosters sluiten. Daarbij werden rituele voorwerpen vernietigd, maar op de een of andere manier is de gordel bewaard gebleven.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


 

Meer lezen