Na een kogge nu een punter gevonden bij Deventer

Dichtbij de kogge die enkele weken geleden werd opgegraven is een ander scheepswrak gevonden. Het gaat vermoedelijk om een punter. Het onderzoek wordt uitgevoerd door ADC Archeoprojecten in opdracht van Combinatie IJsselfront. Het onderzoek in de uiterwaarden van de IJssel vindt plaats in het kader van het landelijk project “Ruimte voor de Rivier”.

Scheepswrak

Het gaat ditmaal om een klein scheepje dat de kenmerken van een punter vertoont. Nadat de resten zijn gedocumenteerd en geborgen hopen de onderzoekers meer over het wrak te weten. Op basis van locatie en vondsten die in de omgeving zijn gedaan is een datering in de late 15e eeuw of 16e eeuw waarschijnlijk. De werkzaamheden vinden plaats in een nevengeul van de IJssel. Er zijn ook houtresten gevonden, vermoedelijk werden deze gebruikt om een dam aan te leggen, daar werden vaker scheepsresten voor gebruikt. De dam is inmiddels verspoeld.

Punter door de eeuwen heen

De onderzoekers hebben te maken met een scheepswrak van ongeveer zes meter dat nog in scheepsbouwkundig verband ligt. Het gaat om een klein riviervaartuig dat zich kenmerkt door de symmetrische puntige vorm. Vanaf de Romeinse tijd kwamen punters voor in deze streken. Ze werden gebruikt voor onder andere het vervoer van landbouwgoederen, visserij en tolheffing.
Om de vondsten goed in kaart te brengen en te kunnen bergen, zal het waterpeil op de vondstlocatie verlaagd worden.

historiek.net/
www.deventer.nl/
Afbeelding door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)], viacommons.wikimedia.org

Meer lezen
Tijdvakken